Švajčiari podporili v referende zákaz zahaľovania tváre na verejnosti, výsledky však boli tesné

8.3.2021 (Webnoviny.sk) – Švajčiarski voliči v nedeľňajšom referende podporili zákaz zahaľovania tváre na verejnosti vrátane buriek a nikábov, ktoré nosia moslimské ženy. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Podľa oficiálnych výsledkov sa hlasovanie skončilo pomerom 51,2 : 48,8 percent. Návrh predložila nacionalistická Švajčiarska ľudová strana (SVP). Tá predtým uskutočnila kampaň s heslom ako „Zastavte extrémizmus“. Popredná švajčiarska islamská skupina uviedla, že výsledok referenda predstavuje pre moslimov „temný deň“.

Švajčiarska vláda proti zákazu namietala. Argumentovala tým, že štát nemôže diktovať ženám, čo si majú obliekať. Asi 5 percent obyvateľov 8,6-miliónového Švajčiarska sú moslimovia. Väčšina pochádza z Bosny a Hercegoviny, Turecka a Kosova. Podľa výskumu na univerzite vo švajčiarskom Luzerne takmer nikto nenosí burku a nikáb nosieva iba okolo 30 percent žien.

Švajčiarsko organizuje referendá niekoľkokrát ročne, vďaka čomu môžu voliči priamo zasahovať do politiky. Islam bol už v minulosti súčasťou švajčiarskeho referenda. V roku 2009 občania nesúhlasili s vládnym odporúčaním a hlasovali za zákaz výstavby minaretov.

Viac k témam: moslimovia, nikáb, referendum, zahaľovanie tváre na verejnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Švajčiari podporili v referende zákaz zahaľovania tváre na verejnosti, výsledky však boli tesné © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet