Ukrajina chce udržiavať silnú polmiliónovú armádu a vývoz do EÚ by poskytol Kyjevu 200 miliárd dolárov ročne

Ukrajina chce udržiavať silnú polmiliónovú armádu a vývoz do EÚ by poskytol Kyjevu 200 miliárd dolárov ročne

22.6.2023 (SITA.sk) – Ukrajina si stanovila za cieľ v priebehu desiatich rokov zväčšiť svoj hrubý domáci produkt (HDP) zo 161 miliárd dolárov na jeden bilión dolárov.

Členstvo v NATO a EÚ

Krajina totiž potrebuje udržiavať silnú armádu s viac ako 500-tisíc príslušníkmi a rozvíjať sociálny, vzdelávací a zdravotnícky sektor.

Uviedla to ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre ekonomický rozvoj a obchod Julia Svyrydenková na Konferencii o obnove Ukrajiny v Londýne. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Svyrydenková dodala, že dvomi hlavnými predpokladmi pre splnenie ekonomického cieľa je členstvo v NATO a Európskej únii. Krajina podľa vicepremiérky chce zredukovať redistribúciu HDP prostredníctvom rozpočtu na 25 percent.

Export Ruska a Číny do Európy

Svyrydenková poznamenala, že ak ruský a čínsky export do EÚ nahradí ukrajinský vývoz, poskytne to Kyjevu možnosť zvýšiť vývoz o viac ako 200 miliárd dolárov ročne.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Teraz pracujeme na konkurenčnom daňovom systéme a sústreďujeme sa na rozvoj moderného trhu práce s cieľom riešiť výzvy povojnovej obnovy Ukrajiny,“ dodala vicepremiérka.

Podľa odhadu ukrajinského ministerstva financií HDP krajiny vlani klesol na 161 miliárd dolárov z úrovne viac ako 200 miliárd dolárov.

Viac k témam: HDP, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina chce udržiavať silnú polmiliónovú armádu a vývoz do EÚ by poskytol Kyjevu 200 miliárd dolárov ročne © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet