Expert v roku 2018 varoval: Rakúsko je centrom ruskej špionážnej politiky

Expert v roku 2018 varoval: Rakúsko je centrom ruskej špionážnej politiky

Gustav Gressel varuje, že Rusku sa darí v Rakúsku posilňovať svoj vplyv, čo platí aj pre ruské tajné služby pôsobiace v krajine. „Ja som k tomu veľmi kritický a rozhodne to Rakúsku veľmi uškodilo. Bohužiaľ však musím povedať, že to nie je nič zásadne nové. Mnohí rakúski politici fungujú dlhší čas ako hovorcovia Ruska alebo konajú v jeho záujme. A nie je to len fenomén krajnej pravice a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), rovnaké tendencie sú aj u sociálnych demokratov, ktorí viedli minulú vládu. Je to dlhodobý rakúsky problém,“ zdôraznil.

Karin Kneisslová podľa neho nie je agentkou Ruska, ale z osobnej skúsenosti vie, že je to veľmi arogantná žena, ktorá si sama o sebe myslí, že má brilantný intelekt. Gressel to zistil, keď pre ňu pracoval. Lenže v Rakúsku vraj novú ministerku nechce nikto počúvať, hľadá si publikum inde, čo využíva Russia Today. Kneisslová potom na oplátku vychádza v ústrety Putinovi. Ten ministerku nepodpláca peniazmi, ale pozornosťou.

Rusko však využíva ešte jednu vec. Donedávna malo Rakúsko pomerne prísne zákony na ochranu bankového tajomstva. „V Rakúsku majú účty podivné neziskové organizácie, ktoré sú prepojené s Ruskom. Je známe, že Nemci, ktorí za peniaze alebo z iných dôvodov odovzdávajú informácie ruským službám, to obvykle robia prostredníctvom schôdzok na rakúskom území,“ prezradil Gressel.

Rakúsko je dnes podľa Gressela epicentrom ruskej špionáže v strede Európy. Ale nemožno s istotou tvrdiť, že by rakúska FPÖ bola nejako úzko prepojená s Ruskom, napríklad skrz financií. Faktom však je, že predseda strany Heinz – Christian Strache tvrdil na konci roku 2015, že má správy ruských tajných služieb o silnejúcej migrácii. Gresselovi sa zdá zvláštne, že Strache dostával informácie ruských tajných služieb.

zdroj

0Shares
Správy Svet Zaujímavosti