V Nemecku pokračuje školenie o výpadku prúdu, obce vyzývajú obyvateľov, aby sa pripravili na výpadok prúdu

V Nemecku pokračuje školenie o výpadku prúdu, obce vyzývajú obyvateľov, aby sa pripravili na výpadok prúdu

V Nemecku aj Rakúsku už nejaký čas prebiehajú prípravy na výpadok prúdu, ktorý je podľa tamojších odborníkov nevyhnutný. Otázkou teda nie je, či sa to stane, ale kedy to bude. Ľudia sú vyzývaní, aby sa zásobili v prípade výpadku, a niektoré obce dokonca distribuujú letáky, ktoré občanov poučujú o tom, ako sa pripraviť na možný výpadok prúdu.

Okrem toho väčšina obcí pripúšťa, že neočakávajú žiadnu pomoc od vlády, ktorá na takéto prípady nie je nijako zvlášť pripravená. Preto sa Rosenheim, ktorý sa nachádza v Hornom Bavorsku pri bránach Mníchova, teraz pripravuje na výpadok prúdu. Tento týždeň bol do všetkých domácností v meste distribuovaný takzvaný „Sprievodca opatreniami“ s názvom „Blackout – and Then?“. Obyvateľom sa odporúča, aby v prípade núdze zostali pokojní. Zároveň je prominentne citovaný odborník na blackout a prevenciu kríz Herbert Saurugg: „Predpokladám, že k takejto udalosti dôjde v najbližších rokoch.“

Na letáku je zoznam vecí, ktoré by mal mať každý doma dva týždne. Mesto Rosenheim vyzýva svojich obyvateľov: „Naplánujte si 14-dňovú dovolenku v tábore. Sviatok, ktorý sa bude konať vo vašich štyroch stenách.“ To by samozrejme malo veľmi málo spoločného s romantikou kempingu. V minulosti však zelený federálny minister hospodárstva ako autor kníh pre deti opísal svojim čitateľom, „aký vzrušujúci môže byť nočný výpadok prúdu“.

V letáku radnica uisťuje: „Cieľom Stadtwerke Rosenheim je udržať dodávku pitnej vody čo najdlhšie.“ Napriek tomu sa odporúča zásobiť sa 2,5 litra vody na obyvateľa a prípadne systém filtrácie vody, samozrejme taký, ktorý nevyžaduje použitie elektriny. Špajza by mala byť naplnená konzervovanými a inými potravinami nepodliehajúcimi skaze, ako sú obilniny, strukoviny, cestoviny, ryža, knäckebrot, cukor a trvanlivé mlieko. Okrem toho mesto Rosenheim uvádza: vždy noste hotovosť (dvojnásobok sumy za týždenný nákup v malých bankovkách a minciach – dobre zabezpečených), lieky (najmä individuálne životne dôležité lieky, ako je inzulín), lekárničky, hygienické potreby, sviečky, kľukové rádio, batérie, kempingové kachle a auto, ktoré je vždy natankované.

0Shares
Šokujúce