AKÝ ZMYSEL MÁ SLOBODA SLOVA?

AKÝ ZMYSEL MÁ SLOBODA SLOVA?

„Musíme chrániť slobodu prejavu za každú cenu… Na druhej strane, ľudia majú právo na opravu informácií,“ povedal český premiér.

Česi sa tak môžu pochváliť premiérom, ktorého majstrovské žonglovanie orwellovského double-speak dosiahlo úroveň Michelangela a Mozarta v umeleckom žánri oklamania občanov. Jeho následné uistenie, že „sa zameriavame hlavne na pozitívne vyvrátenie dezinformácií,“ po ktorom nasleduje hrozba „nástrojov na právne sankcionovanie tých, ktorí ich šíria“, je neskrývaným oznámením, že nový plazivý totalitarizmus, ktorý koroduje Západ po celé desaťročia, sa k nám konečne prikradol.

Jedinou útechou, ktorú si môžeme vziať, je, že nie sme sami – existuje veľa dobrých priateľov, od Brazílie cez USA, Veľkú Britániu až po Austráliu. Informácie sa opravujú a dezinformácie pozitívne vyvracajú, pokiaľ oko vidí a ucho počuje. A všetci ostatní, od Číny cez Rusko až po islam, sa tešia na náš príchod do totalitného klubu. Globálnym zjednocujúcim cementom bude niekoľko etablovaných svetových organizácií vrátane WHO. V máji 2023 oznámila, že zavádza „systémy monitorovania počúvania na identifikáciu dezinformácií“.

Nazýva ju „Pripravenosť a odolnosť voči vznikajúcim hrozbám“ (PRET). Cieľom je „usmerniť krajiny plánovaním pandémie a integrovať najnovšie nástroje a prístupy k kolaboratívnemu učeniu a kolektívnym opatreniam zavedeným počas pandémie COVID-19“. Dezinformácie označuje za „zdravotnú hrozbu“ a odborne ich nazýva „infodémiou“. Môže „priamo ohroziť zdravie, zabrániť implementácii protiopatrení na ochranu verejného zdravia a podkopať dôveru a sociálnu súdržnosť“.

Preto „zavedie sledovacie zariadenia sociálneho odpočúvania na identifikáciu dezinformácií“. Na tento účel vyvíja „nové nástroje a prístupy využívajúce nové technológie, ako je umelá inteligencia na odpočúvanie sociálnych médií“ prostredníctvom vlastnej platformy EEARS. Plánuje tiež „vyvinúť a implementovať stratégie pre komunikáciu a zmenu správania založené na poznatkoch o infodémii“ a s nimi „implementovať riadenie infodémie v rôznych sektoroch“. Teda nielen vedomosti, ale aj nástroje na našu reedukáciu.

Týmto spôsobom sa svetové zdravotníctvo mení na politický nástroj, pred ktorým sa nebude kam schovať a ktorého „vedomosti“ budú určite užitočné pre iné agentúry, ktoré nás chcú prevychovať. Podobné triky zavádzajú vo svojich okresoch aj iné agentúry, ako napríklad UNESCO pre dohľad a prevýchovu kultúry. Český premiér jazdí na veľmi silných saniach. Prebúdzajúce sa spoločnosti, ktoré bránia slobodu prejavu, čelia mnohým šanciam. Aby povzbudili nádej a posilnili odolnosť, majú len slávny slogan Edmunda Burkeho „zlo nesmie urobiť nič, aby slušní ľudia vyhrali“. A možno aj vedomie, že už nechcú žiť v totalite a nezostáva im nič iné, len sa brániť.

Potom by urobili dobre, keby neplytvali energiou na klišé sloganov ako „sloboda prejavu je absolútna a nedeliteľná“. Toto je dezinformácia ako Brno, historicky aj civilizačne ľahko vyvrátiteľná. Nikdy nebola absolútna a nedeliteľná, dokonca ani v tých najcivilizovanejších časoch. Sokrates bol odsúdený na smrť v rozkvetu gréckej demokracie, Giordano Bruno na vrchole talianskej renesancie. Sloboda prejavu nikdy nebola samozrejmosťou, musela sa zakaždým bojovať a boj bol častejšie prehratý ako vyhratý. Dokonca aj v tých víťazných časoch bola vždy neúplná. Vždy existovali tabu, ktoré zostali nevysloviteľné, nehanebné alebo posvätné.

V civilizovanej spoločnosti sa o niektorých veciach jednoducho nehovorí. Problém nastáva, keď rôzne spoločnosti alebo skupiny v rámci spoločností majú tabu odlišné a odlišné, niekedy dokonca urážlivé voči sebe navzájom. A cítia potrebu brániť sa. Potom stupeň civilizácie závisí od voľby medzi kreatívnou obranou a deštruktívnou obranou. Tvorivý je založený na radosti z rozmanitosti, túžbe učiť sa nové a zdokonaľovaní intelektu prostredníctvom argumentácie. Deštruktívna pochádza z mentálnej lenivosti a z toho vyplývajúceho sebaklamu vševedúcnosti. Sloboda prejavu má teda jeden konkrétny účel: vytvoriť prostredie pre neobmedzenú tvorivosť. Sloboda, ktorá nie je splatená stvorením, je nezaslúžená. Sloboda ničiť nie je sloboda. Umlčanie rozmanitosti ničí kreativitu.

Obrancovia slobody prejavu sa zvyčajne radi hlásia k biblickej tradícii, alias židovsko-kresťanskej alias kresťanskej. Od samého začiatku má dva druhy obmedzení slobody prejavu, obsiahnuté v Mojžišovom desatore.

Jedným z obmedzení je ôsme prikázanie v kresťanskej verzii (deviate v pôvodnom Mojžišovi v Deuteronómiu), často interpretované ako zákaz akejkoľvek lži (aka „dezinformácia“), ale znamená celkom špecificky, doslovne a iba zákaz „falošného svedectva proti blížnemu“. „Sused“, čo tiež znamená „blížny“, je každý z našich spoluobčanov alebo spojencov. Krivé svedectvo proti nemu je tiež akékoľvek obvinenie z akéhokoľvek údajného protiprávneho konania, hanlivého mena alebo podobenstva, ktoré poškodzuje jeho povesť alebo ohrozuje jeho bezpečnosť alebo živobytie.

Druhým obmedzením je druhé prikázanie (v origináli Mojžiš Tretí), často interpretované ako zákaz vyslovovať Božie meno „nadarmo“, ale presnejšie znamená zneužitie Božieho mena „premárnené“. Slovo v origináli je „oholiť“, z rovnakého koreňa ako „šoa“, čo znamená zničenie (zničenie) a tiež sa používa ako synonymum pre holokaust. V preklade do dnešného sekulárneho slovníka to znamená aj zničenie slobody v záujme niečoho vyššieho, vyššieho dobra, myšlienky, ideológie, štátu, planéty.

Žiadny iný predmet nepodlieha takýmto zákazom a všetky zostávajú slobodne a beztrestne predmetom ľudských dohôd. Ale práve porušovaním týchto dvoch posvätných zákazov dnešné mocenské štruktúry útočia na slobodu, rovnako ostentatívne a nehanebne ako iné známejšie mocenské štruktúry pred nimi. Usilujú sa tiež o rovnaký výsledok – potlačenie ľudskej tvorivosti. Takže môžeme byť posilnení vedomím, že keď im v tom bránime, robíme to s Božím požehnaním – či už v Neho veríme alebo nie.

Ale ako to často býva s Božím požehnaním, to, čo sa páči Bohu, je zvyčajne zriedka ľahké a bezbolestné.

Autor: Benjamin Kuras

0Shares
Blog