Je jasné, že Orbán bude trvalým tŕňom v oku Bruselu

Je jasné, že Orbán bude trvalým tŕňom v oku Bruselu

Názor Paula A. Nuttalla (Russia Today)  

Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána, že má za cieľ reformovať Európsku Úniu zvnútra, príliš neuvítajú niektoré západoeurópske národy unavené problémami, ktoré im neustále spôsobuje, myslí si historik a bývalý poslanec Európskeho parlamentu Paul A. Nuttall.

Orbán dal jasne najavo, že jeho krajina nechce opustiť Európsku úniu – hoci tiež naznačil svoj úmysel bojovať za významné zmeny v rámci bloku.

Nikto nesmie vnucovať svoje hodnoty ostatným!

V prejave, ktorý v Budapešti predniesol podporovateľom strany Fidesz, Orban povedal: „Vôbec nechceme opustiť EÚ, len tak ľahko sa nás nezbavia… chceme si zachovať suverenitu ale namiesto integrácie sa nechceme ocitnúť v Spojených štátoch európskych.“

V súvislosti s maďarskou minulosťou Orbán tiež povedal: „Po komunistickej byrokracii… nechceme tentoraz nový diktát z Bruselu!“

Orbánovi je v posledných rokoch čoraz viac nepríjemné, kam smeruje EÚ, a obzvlášť ho znepokojuje, ako sú západoeurópske liberálne hodnoty vnucované všetkým členským štátom bez ohľadu na to, či s tým súhlasia alebo nie.

Premiér povedal jasajúcemu davu, že „nevzdáme sa práva brániť naše hranice, zastaviť migrantov… trváme na tom, že manželstvo v Maďarsku je medzi mužom a ženou, otcom je muž a matka je žena… a mali by nechať naše deti na pokoji.“

Tŕň v päte Bruselu

Počas niekoľkých posledných rokov bol Orbán pre Brusel neustálou bolesťou hlavy. Až natoľko, že niektoré členské štáty EÚ by uprednostnili, keby Maďarsko z bloku úplne odišlo.

Holandský premiér Mark Rutte totiž nedávno povedal, že „Maďarsko už nemá miesto v EÚ“, čo podnietilo maďarskú ministerku spravodlivosti Judit Vargovú, aby odpovedala: „ Maďarsko nechce vystúpiť z EÚ. Práve naopak, chceme ju zachrániť pred pokrytcami.“

Dá sa EÚ vôbec ešte zachrániť?
Po prvé, nie som si istý, či je možné EÚ zachrániť z dlhodobého hľadiska. Problémy očividne narastajú a zdá sa, že Brusel sa neustále pokúša hasiť požiare. Či už je to Covid opäť na vzostupe na kontinente, problém migrantov na poľsko-bieloruskej hranici alebo neustály boj so Spojeným kráľovstvom o Brexit.
A do tohto mixu sa pridáva aj nepriateľské Maďarsko, ktoré, ako povedal Orbán, je odhodlané hľadať také reformy, aké Brusel nechce poskytnúť. Takže, aké reformy by rád videl?
No v prvom rade chce, aby národné štáty mali právomoc dohliadať a prijímať vlastné zákony, ktoré sú v súlade s ich vlastnými tradíciami a hodnotami. Orbán tiež chce ukončiť ďalšiu integráciu, ktorá podľa neho oslabuje suverenitu národných štátov. Zjednodušene povedané, chce menej zasahovania EÚ do záležitostí jeho krajiny.
Kolízny kurz Orbána s EÚ

Tým sa Orbán dostáva do priameho kolízneho kurzu s EÚ, ktorej jasným cieľom od začiatku bola integrácia jej členských štátov. V skutočnosti vlajka, hymna, mena euro a teraz aj navrhovaná armáda EÚ sú jasnými ukazovateľmi toho, kam projekt smeruje.

Orbán sa nedávno dostal do konfliktu s EÚ v mnohých otázkach. Odhodlanie jeho vlády ponechať LGBT literatúru mimo škôl vyvolalo extrémnu reakciu poslancov EP, ktorí žiadali uvalenie sankcií. Orbán však reagoval hrozbou vypísania národného referenda o tejto otázke.

Maďarský premiér tiež chce, aby boli zavedené riadne hraničné kontroly, a chce, aby za ne platila EÚ. Hoci Brusel pôvodne zamietol myšlienku financovania hraničných múrov alebo plotov, zdá sa, že po chaotických scénach na poľsko-bieloruskej hranici situáciu prehodnotí. Takže by sme mohli byť svedkami víťazstva Orbána a jeho vlády.

Boj zvnútra

Orbán naznačil, že je pripravený bojovať za tieto ciele zvnútra EÚ, a to by mohlo predstavovať veľký problém pre Brusel. Najmä preto, že neexistuje žiadny skutočný mechanizmus na vykopnutie členského štátu, pretože si to vyžaduje jednomyseľnosť Európskej rady.

Príklad toho, ako môže byť Orbán nepríjemný, prišiel minulý rok, keď Maďarsko spolu s Poľskom zablokovali ratifikáciu rozpočtu EÚ vo výške 1,8 bilióna eur, kým nezískali ústupky v otázke práva EÚ.

Orbán sa tiež pokúša vytvárať spojenectvá s ideologickými bratmi. Bol napríklad hlasným podporovateľom poľskej vlády v jej nedávnych bojoch s Bruselom o nadradenosť práva EÚ. Jeho vlastná vláda by totiž mohla byť na pokraji podobnej bitky s EÚ o deportáciu utečencov.

Zjednotená európska pravica

Napokon, Orbán sa nedávno pokúšal zjednotiť európsku pravicu v snahe zablokovať ďalšiu integráciu do EÚ. A v snahe presadiť tento nápad, zorganizoval sériu stretnutí so svojimi kolegami z Talianska, Francúzska, Poľska, Českej republiky a Slovinska.

Konečným cieľom je vytvoriť v Európskom parlamente skupinu rovnako zmýšľajúcich poslancov, ktorí sa stanú druhou najväčšou skupinou v snemovni.

Z dlhodobého hľadiska pevne verím, že Maďarsko jedného dňa vystúpi z EÚ, rovnako ako množstvo iných štátov. Z krátkodobého a strednodobého hľadiska je však jasné, že Orbán bude trvalým tŕňom v oku Bruselu a bude naďalej rozhorčovať lídrov liberálnych západoeurópskych členských krajín.

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory – využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera – náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!

zdroj: hlavnydennik.sk

0Shares
Blog