Európa môže za Bidenov plán tvrdo zaplatiť

Európa môže za Bidenov plán tvrdo zaplatiť

Zákon o znížení inflácie v USA nadobudne účinnosť v januári. Výrazne však zvýhodňuje americký priemysel a európsky priemysel, ktorý je na ceste k väčšej udržateľnosti, by na to mohol v budúcnosti výrazne doplatiť.

Zatiaľ čo ľudia s napätím očakávajú účty za energie a sledujú, kam až inflácia stúpne, v Európe sa v pozadí črtá ďalší problém, ktorému spoločnosť zatiaľ nevenuje toľko pozornosti. Jeho zárodok sa nachádza za oceánom, v Spojených štátoch, kde Joe Biden koncom leta podpísal balík sociálnych a klimatických opatrení po tom, ako návrh zákona schválili obe komory Kongresu.

Takzvaný zákon o znížení inflácie (Inflation Reduction Act – IRA) má priniesť výrazné zníženie emisií skleníkových plynov, prinútiť korporácie a bohatých jednotlivcov platiť vyššie dane alebo znížiť ceny liekov pre starších ľudí. V balíku sa počíta s celkovými výdavkami vo výške približne 430 miliárd dolárov a hoci jeho schválenie bolo pre úradujúcu administratívu historickým momentom, európski lídri vyjadrili obavy.

Sporným bodom, pre ktorý sa teraz na oboch kontinentoch usilovne hľadá najlepšie riešenie, je tá časť návrhu zákona, v ktorej sa do obnoviteľných zdrojov energie a znižovania emisií vloží 369 miliárd dolárov. Na prvý pohľad sa to nemusí zdať ako vážna komplikácia, ale podrobnosti ukazujú niečo iné.

Viac info na seznam.cz

0Shares
Ekonomika