Bohatá rodina Cohenovcov sa pokúša vytvoriť multikultúrnu „Noemovu archu“ tým, že osídli 70 utečeneckých rodín v malom francúzskom meste, ale obyvatelia sa bránia

Bohatá rodina Cohenovcov sa pokúša vytvoriť multikultúrnu „Noemovu archu“ tým, že osídli 70 utečeneckých rodín v malom francúzskom meste, ale obyvatelia sa bránia

Bohatá rodina sa pokúša uskutočniť utopický experiment s cieľom usadiť 70 utečeneckých rodín v malebnom francúzskom meste Callac, a hoci v meste v skutočnosti nežije žiadny člen rodiny, sú ochotní investovať milióny eur zo svojho majetku, aby sa ich vízia stala skutočnosťou.

Program známy ako Horizon Project by bol financovaný z peňazí zo súkromného fondu Merci, ktorý vytvorila Marie-France Cohen a spravujú ho jej traja synovia. Zatiaľ čo Cohenov fond údajne stojí na čele projektu, iné financovanie by pochádzalo z federálnych dotácií daňových poplatníkov a miestnej samosprávy.

Cohenovci identifikovali 75 voľných pracovných miest v zdravotníctve, obchode a poľnohospodárstve v približne 2000-člennom meste, ktoré plánujú obsadiť utečencami. Ich nadačný fond je určený na pokrytie nákladov na premiestnenie utečeneckých rodín do mesta a poskytnutie pracovných miest, ale len na 10 rokov. Potom je mesto väčšinou samo, pokiaľ úrady nedokážu zabezpečiť viac peňazí daňových poplatníkov na projekt.

Napriek túžbe bohatej rodiny vytvoriť to, čo opisujú ako multikultúrnu „Noemovu archu modernej doby“, ktorá sa dá replikovať v iných mestách, obyvatelia Callasu sa projektu bránia a poukazujú na to, že nikto z rodiny sa nebude musieť skutočne zaoberať dôsledkami svojej experimentálnej „Noemovej archy“ a dlhodobými dôsledkami pre ich malé mesto. To je dôvod, prečo obyvatelia bretónskeho mesta Callac spustili občiansku skupinu, ktorá je proti tomuto systému a vyzvala na „obranu identity Callacu“, pričom skupinu tvorili Danielle Le Men, Michel Riou a Moulay Drissi.

Jednotlivci poslali starostovi Callacu otvorený list, v ktorom načrtli dôvody svojho nesúhlasu.

„Cieľom by bolo znovu osídliť malé „starnúce“ mesto migrantmi, revitalizovať centrum mesta a rozvíjať ekonomické aktivity. Migranti by preto boli pod dohľadom, ubytovaní a vyškolení a bolo by pre nich nájdených 70 pracovných miest.

Príchod 70 neeurópskych rodín by úplne narušil život obce a kantónu. Tridsaťosem nefroncúzsky hovoriacich detí by sa vzdelávalo v škole Callac a rozdelilo by sa do tried. To by ešte viac skomplikovalo úlohy učiteľov. Píše portál RXM.

Ako môžete ľuďom v Callacu vnútiť taký projekt, ktorý spochybňuje identitu nášho obyvateľstva a skôr, ako sa určia skutočné náklady na projekt?“

Vzhľadom na boje v nezamestnanosti, ktorým ľudia z Callacu čelili, sa občianska skupina pýta, prečo rodina Cohenovcov nemá záujem pomáhať zamestnávať ľudí v meste, ktorí tam už žijú. V petícii píšu: „Sme presvedčení, že milióny eur, ktoré by tento projekt stál, by mali byť prioritne investované pre miestne obyvateľstvo, prostredníctvom obnovy bývania, prostredníctvom energetickej pomoci, rozvoja mesta Callac a okolitých obcí, aby tam mohli prosperovať miestni obyvatelia a tí, ktorí tam chcú prísť a usadiť sa bez peňažnej pomoci, tak urobia neskôr.“

0Shares
Správy Svet