Kovová stena, ostnatý drôt, drony a kamery sú prvými „pamiatkami“, ktoré vítajú niektorých afganských utečencov utekajúcich do Európy

Kovová stena, ostnatý drôt, drony a kamery sú prvými „pamiatkami“, ktoré vítajú niektorých afganských utečencov utekajúcich do Európy

Minulý týždeň, keď Kábul ovládol prevzatie Talibanu, Grécko oznámilo, že dokončilo rozšírenie hraničného múru na 40 km.

Grécky minister migrácie Notis Mitarachi trvá na tom, že Atény neumožnia vstup záplavy Afgancov, varuje pred opakovaním utečeneckej krízy v roku 2015.

Minister civilnej ochrany Michalis Chrisochoidis tvrdil, že grécke hranice zostanú „nedotknuteľné“ a dodáva: „Nemôžeme pasívne čakať na možný vplyv.“

Podľa gréckych médií technológie implementované pozdĺž hranice zahŕňajú 11 nových kamier a radary, ktoré môžu vidieť až 15 km na turecké územie.

Policajní šéfovia medzitým údajne hromadia zásoby slzného plynu a bleskových granátov a posilňujú fyzické pohraničné hliadky.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis skočil do diplomatickej akcie, diskutoval s predstaviteľmi bloku o hraniciach EÚ a rozprával sa s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o podpore utečencov, ktorú potrebujú krajiny bližšie k Afganistanu.

Natalie Gruber, spoluzakladateľka mimovládnej organizácie Josoor v Turecku, ktorá podporuje tých, ktorí prežili údajné neúspechy, uviedla, že nový múr je „symbolom odstrašovania hraničného režimu“.

Dodala však, že „technológie, ktoré sa používajú na hraniciach [Grécka a Turecka], sú skutočne znepokojujúce.

„Za posledné štyri týždne sme museli previezť do nemocnice oveľa viac ľudí,“ povedala a dodala, že údajné zneužívanie je zrejme spôsobené tým, že grécke úrady „očakávajú prechod Afgancov“.

Grécke úrady obvinenia z násilia a neúspechov odmietajú, napriek konzistentným správam o opaku.

Grécko však nie je jediné, kto stavia múry pozdĺž svojich hraníc. Píše portál Aljazeera.

Jeho sused, Turecko, často politický rival Grécka, posilňuje hraničný múr s Iránom, aby sa zabránilo obávanému nárastu počtu afganských príchodov.

0Shares
Správy Svet