Budeme potrebovať migrantov. Viac detí dosiahneme feminizmom

Budeme potrebovať migrantov. Viac detí dosiahneme feminizmom

Debata o starnúcej populácii Slovenska visí vo vzduchu už roky. Na problémy, ktoré nás v budúcnosti čakajú, upozorňovali už aj na pôde Európskej únie. U nás debatu nedávno otvoril Igor Matovič.

Ten na sociálnej sieti Facebook napísal príspevok, v ktorom oznamuje svoj úmysel zdvihnúť DPH. Vyzbieraná suma navyše by sa potom mala použiť na podporu mladých rodín, a to aj za cenu vyšších daní.

Slovákom odkázal, aby sa „milovali a množili“.

Názory odborníkov ukazujú, že finančná neistota nie je jediným dôvodom, prečo Slováci nemajú tak veľa detí, ako v minulosti.

Ako bude Slovensko vyzerať v budúcnosti?

Slovensko bude mať ku koncu tohto storočia približne o tri milióny obyvateľov menej. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME), ktorá bola uverejnená v odbornom časopise The Lancet. Štúdia pracuje s viacerými faktormi ako je pôrodnosť, úmrtnosť, migrácia alebo ekonomická produkcia, informoval Startitup.sk pred niekoľkými mesiacmi.

Obyvateľstvo na Slovensku sa teda má scvrknúť o polovicu. Podľa Slovenského štatistického úradu mala v roku 2019 Slovenská republika 5,46 milióna obyvateľov, v roku 2100 ich podľa The Lancet bude 2,56 milióna.

Budeme potrebovať migrantov

Ako tento trend zvrátiť? Názorov je viacero. Jednou cestou, ktorú spomenul aj Igor Matovič, je zvýšenie finančnej podpory. Podľa Branislava Blehu, ktorý je autorom Demografického atlasu Slovenskej republiky, na finančnú podporu priamo reagujú najmä nižšie sociálne vrstvy. „Osobne preferujem názory autorov, ktorí hovoria, že zjednotenie práce a rodiny je kľúčové pre súčasné moderné emancipované matky,“ povedal pre Denník N.

„Austrálsky demograf Peter McDonald to demonštruje na rozdieloch medzi Talianskom a škandinávskymi krajinami. Južanské relatívne konzervatívne a katolícke krajiny ako Taliansko majú veľmi nízku pôrodnosť. A liberalizované krajiny, kde nie je žiadny problém s liberálnymi postojmi, emancipáciou či homosexuálnymi zväzkami, majú na prvý pohľad prekvapivo plodnosť vyššiu,“ povedal Bleha. Podľa McDonalda spočíva rozdiel v tom, že ženy na juhu nemajú možnosť zosúladiť pracovný a súkromný život.

Viac info na startitup.sk

 

0Shares
Slovensko Správy