Levická Mestská polícia oslavuje. Má 30 rokov

Levická Mestská polícia oslavuje. Má 30 rokov

Mnohými domácimi zatracovaná a pokladaná za zbytočnú, inými zas chválená. Mestská polícia v Leviciach si v týchto dňoch pripomína 30 rokov od svojho vzniku. V roku 1991 vyšli do ulíc Levíc prví príslušníci mestskej polície a začali plniť svoje úlohy v oblasti verejného poriadku a ochrany zdravia či majetku.

Pri tejto príležitosti primátor mesta Ján Krtík odovzdal zamestnancom mestskej polície pamätné plakety a ďakovným listom ocenil 10 príslušníkov mestskej polície, ktorí odpracovali v zbore 20 rokov a viac.

Pamätné plakety a ďakovné listy si z rúk primátora prevzali aj bývalí primátori Ladislav Kisely a Štefan Mišák, bývalí náčelníci mestskej polície Jozef Polka a Juraj Ďurček a súčasný náčelník Ján Marcinek.

História Mestskej polície v Leviciach sa začala písať v júli 1991 schválením Všeobecne záväzného nariadenia č. 5 o zriadení mestskej polície. Mestská polícia v čase svojho vzniku mala svoje sídlo v budove mestského úradu na prízemí v kancelárii civilnej ochrany. Rok po zriadení sa presťahovala do vlastných priestorov na Ul. J. Bottu č. 5, kde sídli dodnes. V 90. rokoch pomáhali príslušníkom mestskej polície pri výkone služby služobné psy. Mestská polícia mala v tom čase už 5 príslušníkov s funkciou psovoda. Od roku 1997 bolo v Leviciach medzi prvými zriadené stredisko registrovania poplachov, v rámci ktorého má MsP v súčasnosti napojených na nepretržitú ochranu 52 objektov.

Od roku 2005 sa začali plniť úlohy na úseku prevencie, cieľom viacerých preventívnych projektov je okrem prevencie protispoločenskej činnosti aj zvýšenie dôvery polície v očiach verejnosti. Projektov určených predovšetkým pre žiakov základných a stredných škôl sa ročne zúčastnilo niekoľko stoviek detí, ktoré sa oboznámili s témou šikany, obchodovania s ľuďmi či závislostí. V rámci prevencie sa v roku 2002 začal budovať aj kamerový systém pôvodne s tromi kamerami a postupne sa pracovisko mestského kamerového systému rozširovalo. Mestská polícia má v súčasnej dobe zriadené chránené pracovisko pre operátorov kamerového systému, kde 24 kamier obsluhuje 5 pracovníkov.

Počas celej doby existencie MsP sa postupne rozširoval a modernizoval vozový park, neustále sa vylepšuje materiálne a technické vybavenie príslušníkov mestskej polície modernizáciou výstroja, výzbroje, informačných a komunikačných systémov. Od roku 1992 mala mestská polícia 1 motorové vozidlo – Ladu 1500, v súčasnosti využíva 5 motorových vozidiel zn. ŠKODA a od r. 2018 aj 1 elektromobil zn. NISSAN. Do výkonu služby sa okrem peších hliadok zaradili v r. 2003 aj cyklohliadky.

Na čele mestskej polície sa za 30 rokov vystriedali štyria náčelníci. Ako prvý stál pri zrode mestskej polície Ing. Eduard Búrik (od r. 1991 do r. 1999), nasledoval Juraj Ďurček ( od r. 2000 do r. 2002 ), Ing. Jozef Polka (od r. 2002 do r. 2012 ) a od r. 2012 je náčelníkom Mgr. Ján Marcinek.

Levická mestská polícia v súčasnosti plní úlohy v 11 rajónoch v meste a mestských častiach. Zabezpečuje verejný poriadok v meste, dohliada na ochranu životného prostredia, čistotu a poriadok v meste, spolupracuje s ostatnými bezpečnostnými a záchrannými zložkami. Od mája t.r. vďaka tzv. objektívnej zodpovednosti prejednáva priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Okrem dohľadu nad verejným poriadkom plní mestská polícia aj ďalšie úlohy. Ide o preventívno-bezpečnostné akcie, bezpečnostné opatrenia počas kultúrnych a športových podujatí, monitorovanie verejných priestranstiev kamerovým systémom, spolupráca pri odchyte zatúlaných psov a pôsobenie v oblasti prevencie. V súčasnej dobe pandémie mestská polícia dohliadala na dodržiavania opatrení, spolupracovala pri zabezpečovaní celoplošného testovania a nad rámec pracovných povinností príslušníci na ulici rozdávali rúška či pomáhali osamelým starším ľuďom.

Mestská polícia v Leviciach má za sebou aj rad výnimočných udalostí. Levickí mestskí policajti napríklad participovali aj na vývoji elektronického softvéru pre mestské a obecné polície s názvom CENTRÁLA. Boli medzi prvými, ak nie prví, spomedzi mestských polícií, ktorí zriadili a prevádzkovali stredisko registrovania poplachov na ochranu objektov. Medzi prvými zriadili mestský kamerový systém a pracovisko mestského kamerového systému so štatútom Chránená dielňa. Medzi prvými zriadili prístup do evidencie motorových vozidiel. Ako prví nastavili kritériá výberových konaní na prácu mestského policajta. A okrem toho úspešne reprezentovali mestskú políciu na domácich a medzinárodných súťažiach služobnej kynológie, na streleckých a športových podujatiach.

(il.foto: msplevice.sk)

0Shares
Slovensko Správy z domova