Maďarský najvyšší súd dal zelenú referendu o zákone na ochranu detí. Sprísňuje tresty za zneužívanie detí a zakazuje radikálnu LGBTQ propagandu

Maďarský najvyšší súd dal zelenú referendu o zákone na ochranu detí. Sprísňuje tresty za zneužívanie detí a zakazuje radikálnu LGBTQ propagandu

Zákon o ochrane detí, ktorý zaviedla vláda Viktora Orbána, sprísňuje tresty za zneužívanie detí a zakazuje radikálnu LGBTQ propagandu v školách, škôlkach a televíznych programoch určených pre deti. Od zavedenia zákona bol tento zákon predmetom tvrdých útokov zo strany maďarskej ľavicovej opozície, inštitúcií EÚ a mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa rodovou problematikou.

Napriek nátlaku ľavice maďarská vláda považuje legislatívu za nevyhnutnú, pričom poukazuje na radikálnych rodových aktivistov, ktorí sa začali zameriavať na maďarské vzdelávacie inštitúcie s „senzibilizačnými“ programami bez súhlasu rodičov, čo je rovnaká agenda, akú už vidíme v západoeurópskom a americkom školskom systéme V dôsledku toho maďarská vláda navrhla referendum týkajúce sa legislatívy, v ktorom bude mať každý občan možnosť vyjadriť svoj názor, čo by mohlo viesť buď k stiahnutiu zákona v prípade negatívneho výsledku, alebo v opačnom prípade k jeho demokratickej legitimizácii. Píše portál RMX.

Avšak namiesto toho, aby odporcovia zákona privítali možnosť zrušiť zákon o ochrane detí prostredníctvom referenda, napadli toto rozhodnutie na maďarskom ústavnom súde. Je dosť príznačné, že osoba alebo osoby, ktoré referendum napadli, si želali zostať v anonymite, čo s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že túto iniciatívu možno vysledovať skôr u maďarskej ľavicovej opozície než u radikálnych mimovládnych organizácií, ktoré sa vyžívajú v publicite a kontroverzii. Námietka predkladateľa petície spočívala v tom, že otázky položené voličom počas navrhovaného referenda neboli riadne právne preskúmané.

0Shares
Správy Svet