Zemmour a Le Penová by mohli byť vyradení z francúzskeho prezidentského súboja

Zemmour a Le Penová by mohli byť vyradení z francúzskeho prezidentského súboja

Francúzsky ľavicovo-liberálny establišment nedovolí, aby niekto ako Le Penová alebo Zemmour vyhral prezidentské voľby bez boja, píše Olivier Bault pre Remix News

Dva a pol mesiaca pred prvým kolom prezidentských volieb a len niečo vyše mesiaca pred posledným termínom, do ktorého musia budúci kandidáti predložiť francúzskej Ústavnej rade svoje podporné stanoviská, traja kandidáti, ktorí v prieskumoch verejnej mienky získali spolu viac ako 40 percent hlasov, stále nedosiahli zákonom stanovenú hranicu 500 podpisov zvolených politikov na podporu svojej kandidatúry. Teoreticky by im francúzsky establišment ešte mohol zabrániť v účasti na voľbách, keďže to umožňuje francúzsky zákon.

Na to, aby sa kandidát mohol uchádzať o post prezidenta Francúzskej republiky, musí ho podporiť minimálne 500 starostov, poslancov, členov Európskeho parlamentu alebo poslancov departmentov a regionálnych rád. Podpory musia pochádzať z 30 rôznych departementov, pričom najviac desatina z nich môže pochádzať z jedného departementu. Zvolený politik môže podporiť len jedného kandidáta a jeho podpora bude zverejnená.

Táto špecifickosť francúzskeho volebného systému čoraz viac sťažuje účasť outsiderov alebo tzv. Počas predchádzajúcich pokusov Marine Le Penovej sa jej nakoniec podarilo získať 500 podporných hlasov, ale namiesto toho, aby sa sústredila na svoju prezidentskú kampaň, musela tejto otázke venovať veľa času a energie. Preto aj v prípade, že Zemmour, Le Penová a ľavicový „populista“ Mélanchon nakoniec získajú svojich 500 podpisov pred termínom 4. marca, budú v nevýhode. Le Penová už mala veľké problémy získať svojich 500 podpisov v roku 2012 a v roku 2017.

Okrem Érica Zemmoura a Marine Le Penovej, ktorí sú v prieskumoch verejnej mienky na rovnakej úrovni ako stredopravá Valérie Pécresseová, a okrem ľavicového populistu Jeana-Luca Mélanchona, ktorý je najlepšie umiestneným kandidátom naľavo od Macrona, je tu ešte jeden pravicový kandidát Nicolas Dupont-Aignan, ktorý tiež signalizoval, že sa mu možno nepodarí dosiahnuť zákonnú hranicu 500 podpisov. V roku 2017 bol Dupont-Aignan jediným kandidátom, ktorý sa nedostal do druhého kola prezidentských volieb a podporil Marine Le Penovú proti Emmanuelovi Macronovi.

0Shares
Správy Svet