Nitra dala stopku „odpadovej turistike“

Nitra dala stopku „odpadovej turistike“

Snáď každé mesto na Slovensku bojuje s nešvárom, kedy sa smeti hromadia okolo smetných kontajnerov a to aj od ľudí, ktorí nebývajú v danom meste alebo mestskej časti. Inak tomu nie je ani v meste pod Zoborom. Aj preto Nitra prijala nové nariadenie, ktoré má za úlohu zabrániť vyhadzovať odpad mimo okruh bydlísk a konečne stopnúť „odpadovú turistiku“.

Na uloženie zmesového komunálneho odpadu Nitra nariadila používať iba nádoby, ktoré sa nachádzajú v okruhu 150 m od miesta bydliska poplatníka. „V prípade preplnenia smetných nádob v mieste bydliska poplatníka, môže poplatník v rámci komplexnej bytovej výstavby využiť najbližšie kontajnerové stojisko“, uvádza sa v nariadení, ktoré je v platnosti už teraz.

Odpad po konzumácii jedla a nápojov skonzumovaných na verejnom priestranstve môže občan umiestniť do ktorejkoľvek smetnej nádoby. Ale iba v preukázateľne primeranom množstve.

Porušenie tohto nariadenia bude sankcionované v zmysle platnej legislatívy.

Okrem toho je ale zakázané, aby obyvatelia v IBV (rodinné domy), ukladali svoj odpad do kontajnerov na nitrianskych sídliskách a rovnako je zakázané, aby právnické osoby alebo fyzické osoby – podnikatelia ukladali odpad zo svojej podnikateľskej činnosti do kontajnerov na sídliskách.

„Nové usmernenia sú zakotvené v novom Všeobecne záväznom nariadení Mesta Nitra č.3/2021 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a porušenie tohto nariadenia bude sankcionované v zmysle platnej legislatívy,“ dodáva Nitra na svojej mestskej stránke.

0Shares
Slovensko Správy z domova