Orbán povedal, že „nemecký svet sa čoraz viac pohybuje doľava“ a vyjadril svoje prekvapenie „mnohými ozbrojenými bezpečnostnými silami pred synagógami“

Orbán povedal, že „nemecký svet sa čoraz viac pohybuje doľava“ a vyjadril svoje prekvapenie „mnohými ozbrojenými bezpečnostnými silami pred synagógami“

Maďarský premiér diskutoval s maďarskými novinami Budapester Zeitung v nemeckom jazyku o rôznych témach.

Maďarský premiér uviedol, že nemecko-maďarské vzťahy sú silné takmer vo všetkých oblastiach, ale trval na tom, že z politického hľadiska je potrebné vykonať veľa práce, keďže ideológie súčasnej administratívy oboch krajín sú „svety od seba“.

Nemcom žijúcim v Maďarsku sa darí dobre. Od materskej školy až po univerzitu sa u nás môžete naučiť nemecky. V Maďarsku nie je voči Nemcom žiadna nenávisť. Krajina, v ktorej sú voči Nemcom viac pozitívnych ako negatívnych pocitov, je v strednej Európe zriedkavá. Nemci sú v Maďarsku stále vysoko vážení. V neposlednom rade k tomu veľkou mierou prispeli maďarskí Nemci žijúci v Maďarsku. Ste váženými občanmi Maďarska.

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán

Aj keď Orbán povedal, že sociálna a ekonomická diplomacia medzi Nemeckom a Maďarskom je dobrá, pripustil, že na politickej scéne je „čo robiť“. Jeho konzervatívna administratíva považuje spoluprácu s nemeckou semaforovou koalíciou zelených a liberálov prinajmenšom za náročnú.

„Pred cestou som študoval vládny program federálnej vlády,“ prezradil Orbán. „Medzi týmto a našimi sú svety! Okrem zjavných rozdielov musia obe vlády nájsť body, v ktorých môžeme spolupracovať. Je to veľká práca,“ dodal.

Orbán zašiel ešte ďalej, nazval vládnucu Sociálnodemokratickú stranu pod vedením súčasného nemeckého kancelára Olafa Scholza „najnepriaznivejšou stranou (voči Maďarsku) v dnešnej Európe“ a pripustil, že kultivácia nemecko-maďarských vzťahov na politickej úrovni si bude vyžadovať „veľké úsilie“.

Podobne prezradil, že neskrýval žiadnu nádej, že opozícia CDU, s ktorou mala Orbánova strana Fidesz predtým pracovný vzťah, sa opäť stane rozumnou konzervatívnou silou. CDU „ide svojou vlastnou cestou, ktorá nie je naša. Z maďarského pohľadu je teraz CDU ľavicovou stranou,“ povedal Orbán.

Nemecko sa posúva „čoraz viac doľava“

Maďarský premiér sa k tomuto bodu vyjadril na otázku, ako bola prijatá jeho nedávna pracovná návšteva Berlína. Povedal, že každé dva roky cestuje do Nemecka na pracovnú návštevu, a preto vidí progresívnu zmenu v krajine, ktorá teraz potvrdzuje, že sa stala „multikultúrnou spoločnosťou… Už to nie je otázka politického programu, ale fakt.“

Orbán povedal, že „nemecký svet sa čoraz viac pohybuje doľava“ a vyjadril svoje prekvapenie „mnohými ozbrojenými bezpečnostnými silami pred synagógami“. Nemeckú spoločnosť, ktorej bol svedkom na svojej ceste, nazval „veľmi odlišným“ svetom, než v ktorom žijú Maďari, „a v ktorom chceme naďalej žiť“. Uviedol tiež, že nemeckí politickí lídri musia vyvinúť „veľké úsilie“ na preklenutie rozdielov medzi týmito dvoma krajinami, aby „zabezpečili, že tradične dobrá nemecko-maďarská spolupráca bude pokračovať“.

Na otázku, o čom diskutovali s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, Orbán vysvetlil, že hlavnou nezhodou medzi týmito dvoma národmi je v súčasnosti to, že Nemci chcú, aby sa zásada jednomyseľnosti Európskej únie pri hlasovaní o otázkach zahraničnej politiky zrušila v prospech systému kvalifikovanej väčšiny. Píše portál RMX.

Maďarský premiér uviedol, že takýto krok „by v konečnom dôsledku viedol k vzdaniu sa podstatnej časti (maďarskej) suverenity“, a uviedol, že je poľutovaniahodné, že Nemecko, krajina, ktorá už má „veľkú váhu v rozhodovacom procese EÚ“, by malo chcieť „ešte viac zvýšiť túto váhu“.

Na otázku, prečo sa rozhodol nereagovať na niektoré tvrdenia nemeckých médií a politikov, že Maďarsko je pod jeho vedením v sociálnom a politickom úpadku, Orbán odpovedá tým, že trvá na tom, že rešpektuje Nemecko, a „preto sa tu vyhýbam kritike“.

Má však na výber niekoľko slov na túto tému a novinám hovorí:

„V porovnaní s Nemeckom je teraz Maďarsko ostrovom mieru a slobody. V Nemecku teraz prevláda liberálna hegemónia. Iba jeden príbeh má priestor na verejnosti. Každý, kto sa od toho odkloní, už pre túto verejnosť neexistuje. Na druhej strane v Maďarsku máme pluralitnú štruktúru vo verejnom dialógu. Sú tu liberáli a konzervatívci. Prostredníctvom médií sú takmer rovnako zastúpení vo verejnom diskurze. Maďarská spoločnosť je podstatne pluralistickejšia, slobodnejšia a mierumilovnejšia ako nemecká spoločnosť.“

Orbán však neverí v zasahovanie do vnútorných záležitostí iných členských štátov EÚ a vyjadril nádej, že jedného dňa budú iní politici reagovať v naturáliách.

„Pevne veríme, že nemecké problémy by mali riešiť Nemci. Boli by sme radi, keby aj Nemci dospeli k záveru, že za riešenie maďarských problémov sú zodpovední predovšetkým Maďari, ktorí tu žijú,“ povedal pre noviny.

Vyjadril poľutovanie nad tým, že nemecké zasahovanie do vnútorných záležitostí Maďarska teraz dosiahlo „obrovské rozmery“, čo sa v jeho vlasti stretlo so „silnou negatívnou reakciou“.

„My Maďari sme ľudia milujúci slobodu. Vôbec sa nám nepáči, keď nám niekto vonku hovorí, ako musíme žiť. Boj proti vonkajšiemu zasahovaniu do našich vnútorných záležitostí prebieha ako červená niť v maďarských dejinách,“ povedal Orbán.

0Shares
Správy Svet