Viktor Orbán: Ak nebudeme chrániť hranice, príde k vám 100 000 ľudí

Viktor Orbán: Ak nebudeme chrániť hranice, príde k vám 100 000 ľudí

Toto povedal Viktor Orbán rakúskemu kancelárovi Karlovi Nehammerovi počas štátnej návštevy Viedne. Nachádzame sa vo „veľmi ťažkých časoch“ a on je jediným politikom v EÚ, ktorý je jednoznačne proti väčšiemu prisťahovalectvu. Nie je to otázka rasizmu, ale kultúry.

Toto je úvod článku Johanny Tschavoll v dnešnom Expresse.

Viktor Orbán našiel jasné slová na spoločnej tlačovej konferencii s kancelárom Karlom Nehammerom vo štvrtok popoludní: „Najdôležitejšou otázkou súčasnosti je otázka migrácie a bezpečnosti.“ „Maďari sa vo Viedni vždy cítia ako doma a Rakúšania sa môžu cítiť rovnako v Budapešti.“ Dodal však, že žijeme v „ťažkých časoch“ a pýta sa, „či sa môžeme spoľahnúť na našich rakúskych priateľov“. Stručne povedané, odpoveď bola áno. „S Rakúskom môžeme počítať aj v nasledujúcich rokoch.“

Ku kontroverzným výrokom v Rumunsku, za ktoré ho mainstream odsúdil za rasizmus, povedal: „Maďarsko dosiahlo fantastické výsledky v boji proti antisemitizmu a rasizmu.“ Je však „jediným politikom, ktorý je otvorene proti prisťahovalectvu. V tejto otázke mám veľmi jasný postoj a sám seba definujem ako protiimigračného politika. Nechcem, aby sa v Maďarsku zvýšila migrácia. Je to otázka kultúry a našej civilizácie. Vždy budeme chrániť naše hranice.“ Problémom sú podľa neho ostatné krajiny západného Balkánu. „Ak nebudeme chrániť naše hranice, príde k vám 100 000 ľudí,“ varoval. Napokon je potrebné lepšie chrániť vonkajšie hranice; najmä Srbsko to robí veľmi pomaly a príliš sa spolieha na Maďarsko.

Nehammer uviedol, že je dôležité prezentovať svoj postoj k udalostiam okolo kontroverzných výrokov Viktora Orbána v Rumunsku. „V Rakúsku odmietame akúkoľvek formu rasizmu a antisemitizmu – Rakúsko za to nesie zodpovednosť vzhľadom na svoju históriu.“ Bolo však povedané, že to bolo „vysvetlené veľmi priateľsky a zrozumiteľne“. Maďarsko je geostrategickým partnerom, pokiaľ ide o bezpečnosť. Podľa Nehammera je počet žiadateľov o azyl alarmujúci. 80 000 žiadostí od Ukrajincov spolu s 31 000 žiadosťami o azyl od Afgancov, Sýrčanov, Indov a ďalších by znamenalo obrovský nápor na rakúsky systém. Sebakriticky sa vyjadril aj k rakúsko-maďarskej spolupráci na spoločnej hranici. „Obaja vidíme, vieme a cítime, že to nestačí.“ Prijal Orbánov návrh nájsť riešenie spolu so Srbskom a ďalšími krajinami západného Balkánu a odstrániť tlak na maďarské a srbské hranice.

Pokiaľ ide o migráciu, Nehammer vie, o čom hovorí. Počet žiadostí o azyl v Rakúsku sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom už strojnásobil – a to bez ukrajinských utečencov – a zdá sa, že nová vlna utečencov, väčšinou mužov z Afganistanu, Sýrie a Tuniska, neutícha. Ak počet príchodov zostane rovnako vysoký, Rakúsko dosiahne v tomto roku podobnú úroveň ako v rokoch 2015 a 2016.

zdroj

0Shares
Správy Svet