Pilot čínskej stíhačky varuje americký torpédoborec: „Otočte smer plavby!“

Pilot čínskej stíhačky varuje americký torpédoborec: „Otočte smer plavby!“

Video zverejnené štátom riadeným médiom zjavne ukazuje čínsku stíhačku J-15, ktorá varuje pred americkým torpédoborcom riadených rakiet, vo vývoji, ktorý len málo zmierni napätie medzi týmito dvoma superveľmocami. Zábery boli odvysielané počas vojenského programu premietaného v čínskej ústrednej televízii (CCTV) – a zdá sa, že sú pravé, uviedol jeden analytik.

Video ukazuje stíhačku vzlietajúcu z masívneho plavidla, ktoré má dĺžku viac ako 300 metrov.

Plavidlo pripomínajúce torpédoborec triedy Arleigh Burke sa potom nakrátko objaví pod čínskym lietadlom – možno tým, ktoré bolo zobrazené skôr – a zdá sa, že pilot vydal varovanie.

Yue Gang, bývalý čínsky plukovník, uviedol, že dvojitý lievik lode, protiponorkové torpéda a záchranné člny sú v súlade so vzhľadom príslušnej triedy amerických lodí.

Vysvetlil: „J-15 sa nachádzal na boku americkej vojnovej lode a bol niekoľko sto metrov nad vodou, čo ukazuje, že stíhacie lietadlo vykonávalo varovnú a vyhostenú misiu.

„Ukazuje to, že medzi tromi čínskymi lietadlovými loďami už existuje bojová lietadlová loď.“

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, pre štátne noviny Global Times povedal: „Čína už viac ako desať rokov trénuje pilotov založených na nosičoch a keďže výcvikové kurzy sú čoraz náročnejšie, piloti sa stávajú schopnejšími.

„Získali dlhý čas letu a sú veľmi skúsení.“

Global Times tiež označili samostatnú správu, ktorú priniesol kamerový systém, ktorá tvrdila, že skupina lietadlových lodí Liaoning „zbadala skupinu neznámych lietadiel“ na nedávnom cvičení v západnom Pacifiku a že „niekoľko stíhačiek J-15 vzlietlo, aby sa s nimi vysporiadali“.

Aj keď neexistuje žiadne nezávislé potvrdenie, torpédoborce triedy Arleigh Burke sú široko používané americkým námorníctvom, pričom Južná Kórea a Japonsko majú podobné plavidlá.

18. septembra uskutočnila vojnová loď amerického námorníctva a kanadská fregata v utorok rutinný tranzit cez Taiwanský prieliv, uviedli ozbrojené sily oboch národov.

Tranzit bol druhým za mesiac loďou amerického námorníctva a druhým spoločne Spojenými štátmi a Kanadou za menej ako rok, od októbra 2021.

0Shares
Správy Svet