Americké spravodajské služby pomáhajú Ukrajine zabíjať ruských generálov

Americké spravodajské služby pomáhajú Ukrajine zabíjať ruských generálov

Podľa ukrajinského zdroja ich sily od začiatku invázie zlikvidovali tucet ruských generálov.

Spojené štáty poskytli ukrajinskej armáde spravodajské informácie, ktoré uľahčili zabíjanie ruských generálov v prebiehajúcom konflikte na Ukrajine, uviedli pre New York Times nemenovaní vysokopostavení americkí predstavitelia.

Tento prenos informácií demonštruje širšie úsilie americkej vlády poskytnúť Ukrajine pomoc v reálnom čase na bojisku.

„Spojené štáty sa zameriavajú na poskytovanie miesta a ďalších informácií o mobilnom veliteľstve ruskej armády, ktoré sa často sťahuje,“ napísal NYT. „Ukrajinskí dôstojníci spojili tieto geografické informácie so svojimi znalosťami a vykonali delostrelecké útoky a iné útoky, pri ktorých zahynuli ruskí dôstojníci,“ dodali noviny, hoci nešpecifikovali, koľko ruských generálov bolo zabitých na základe informácií poskytnutých Američanmi.

 

„Zameranie sa na pomoc je súčasťou tajného úsilia Bidenovej administratívy poskytnúť Ukrajine informácie z bojiska v reálnom čase. Tieto informácie zahŕňajú aj očakávané pohyby ruských vojakov,“ uvádza sa v správe Times.

Washington sa snažil udržať túto formu pomoci do značnej miery v tajnosti, pretože sa obával, že Rusko to bude považovať za eskaláciu a že vyprovokuje ruského prezidenta Vladimira Putina, aby začal širšiu vojnu.

0Shares
Správy Svet