Polícia na stope ďalšieho podvodu!

Polícia na stope ďalšieho podvodu!

Už samotná Polícia SR varuje pred nebezpečnými správami. „POST: Váš balík je v colnom konaní a platia sa colné poplatky, zaplaťte poplatky, aby ste balík dostali,“ píše sa v správe, ktorú dostalo mnoho Slovákov. Hoci sa správa akokoľvek môže zdať pravdivá, dajte si na ňu pozor.

Ako uvádza na svojej hoax stránke Polícia SR, „PLAŤTE, AJ KEĎ STE SI NIČ NEOBJEDNALI: TAKÁ JE LOGIKA PODVODU, KTORÝ ZNEUŽÍVA ZNAČKU SLOVENSKEJ POŠTY

📨 Nič ste si neobjednali a čaká vás balík v colnom konaní? Nuž, nie je to celkom tak. Práve čítate ďalšiu podvodnú SMS, ktorá pristála v správach viacerým Slovákom.

VYŽMÝKAŤ PENIAZE A UŽ SA VIAC NEOBJAVIŤ

💸 O to týmto ľuďom ide. Chcú, aby ste klikli na odkaz v SMS správe a zadali tam svoje bankové údaje. Tie aicky pošlete im a oni si budú môcť veselo robiť s vašim účtom, čo sa im len zachce. Pokojne aj v Karibiku.

AKO ZISTIŤ, ŽE IDE O PODVOD?

1️⃣ V prvom rade sa zamyslite, či ste si vôbec objednávali tovar z tretích krajín, s ktorými pri takýchto zásielkach Slovensko prechádza do colného režimu. Ak nie, už tu by ste mali prestať čítať.

2️⃣ Ak možno áno, všimnite si link, url adresu, cez ktorú by ste sa mali prekliknúť na stránku Slovenskej pošty. Originálna stránka ma doménu www.posta.sk. Nič iné neexistuje. Žiadna slovenska-posta.COM! ani posta-slovensko, ani nič podobné. Už z toho viete určiť, že Vám píše podvodník.

3️⃣ Všetky detaily o tom, ako vyzerá elektronické colné konanie vedené Slovenskou poštou, si môžete prečítať tu – https://www.posta.sk/sluzby/elektronicke-colne-konanie.

4️⃣ Pošta od Vás určite nebude cez SMS žiadať, aby ste niekam zadávali číslo Vašej debetnej či kreditnej karty. Najprv vám len oznámi, aké je skladové číslo a vy cez systém na ich stránke – eColné konanie vyplníte všetky údaje potrebné na vykonanie tohto procesu. V praxi to vyzerá tak, že do detailov popisujete, čo a odkiaľ ste si objednali. Na tejto podvodnej stránke však od vás chcú len číslo karty.

5️⃣ Pofidérne telefónne čísla. Slovenská pošta vám určite nebude písať z čísla zo zahraničnou predvoľbou.

Internet je plný zákerných špekulantov. Pozor na nich“.

Preto sa slovenská Polícia rozhodla upriamiť pozornosť Slovákov na to, čo robiť, ak takáto správa príde. Postačí na to základné zamyslenie sa nad tým, či sme si vôbec nejaký takýto tovar objednali. „Ak áno, všimnite si link, url adresu, cez ktorú by ste sa mali prekliknúť na stránku Slovenskej pošty. Originálna stránka ma doménu www.posta.sk. Nič iné neexistuje. Žiadna slovenska-posta.COM! ani posta-slovensko, ani nič podobné. Už z toho viete určiť, že Vám píše podvodník,“ odhaľuje podvodníka polícia.

Ako Polícia ďalej uvádza, „Pošta od Vás určite nebude cez SMS žiadať, aby ste niekam zadávali číslo vašej debetnej či kreditnej karty. Najprv vám len oznámi, aké je skladové číslo a vy cez systém na ich stránke – eColné konanie vyplníte všetky údaje potrebné na vykonanie tohto procesu. V praxi to vyzerá tak, že do detailov popisujete, čo a odkiaľ ste si objednali. Na tejto podvodnej stránke však od vás chcú len číslo karty.“

Štefan Čambal, il.foto: posta.sk

0Shares
Slovensko Správy z domova