Putin musí vytiahnuť vojnu, aby zostal pri moci, hovorí profesor Spojeného kráľovstva

Putin musí vytiahnuť vojnu, aby zostal pri moci, hovorí profesor Spojeného kráľovstva

„Vždy hovoríme o Rusoch z hľadiska šachových veľmajstrov, ale (Putinov) šport je džudo“

Ruský prezident Vladimír Putin v súčasnosti čelí paradoxu, hovorí sir Lawrence Freedman, emeritný profesor vojnových štúdií na King’s College v Londýne, ktorý analyzoval osemmesačnú inváznu kampaň Ruska. Ruský prezident teraz nemôže vyhrať vojnu, pretože Ukrajina mu to nedovolí, a ak Rusko prehrá, musí sa zodpovedať občanom svojej krajiny a stratiť moc.

Freedman, ktorý vystúpil na sérii prednášok organizovaných think tankom Lowy Institute, uviedol, že osemmesačná vojnová kampaň na Ukrajine ukázala, že Putin je ďaleko od hlavného stratéga, ktorého mnohí predpokladali. Profesor zhodnotil, že čínsky prezident Si Ťin-pching nie je Putinom zjavne ovplyvnený a že neschopnosť Ruska podmaniť si Ukrajinu dala Číne dôležité ponaučenie o potenciálnych ťažkostiach pri invázii na Taiwan.

Povedal, že neverí, že by Putin mohol vyjednať cestu z vojny, aj keď ruská armáda utrpela ťažké straty a nedávno stratila kontrolu nad rozsiahlymi územiami.

„Putin je hlavnou prekážkou rokovaní. Aby zostal pri moci, potrebuje, aby vojna pokračovala, pretože akonáhle sa skončí, dôjde k zúčtovaniu,“ povedal Freedman.

„Rusi sa budú pýtať: ‚Načo to bolo? Čo sme získali? Čo sa stalo s naším hospodárstvom?“ Zatiaľ čo vojna pokračuje, je tu viac vlastenectva a v podstate stanného práva. Situáciu má viac pod kontrolou. Akonáhle je to u konca, s veteránmi, ktorí sa vracajú, je to veľmi ťažké.“

Predstavitelia Bidenovej administratívy súkromne povzbudili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby ukázal, že je otvorený rokovaniam s Putinom, ale Freedman uviedol, že ruský vodca je hlavnou prekážkou rokovaní. Píše portál RMX.

„Ak to dokáže udržať za rovnakých podmienok a pokračovať vo vojne, je to to najlepšie, v čo môže dúfať,“ povedal. Freedman sa zamyslel nad Putinovým charakterom a povedal: „Vždy hovoríme o Rusoch z hľadiska šachových veľmajstrov, ale (Putinovým) športom je džudo. Nie je to dlhodobé ako šach, myslieť na veľa ťahov dopredu. Džudo je rýchle a impulzívne.“

Freedman komentoval dôsledky vojny pre Čínu a dodal: „Rusi na Číňanov nezapôsobili. Vďaka tomu Xi vyzeral, akoby podporoval porazeného. Zdá sa, že americké zbrane fungujú celkom dobre… Existuje veľa dôvodov, prečo Xi nie je veľmi šťastný.

0Shares
Správy Svet