Putin verzus Soros. Prezident vraj nemá v obchodovaní s plynom takú silnú pozíciu, ako predstiera

Putin verzus Soros. Prezident vraj nemá v obchodovaní s plynom takú silnú pozíciu, ako predstiera

Vyjednávacia pozícia ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodovaní s plynom nie je taká silná, ako Putin predstiera. Uviedol to americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Soros. Európa má podľa neho na Putina solídne páky.

V liste talianskemu premiérovi Máriovi Draghimu Soros napísal, že Putin úplne zjavne Európu vydiera a hrozí zadržiavaním dodávok plynu.

„Urobil to už pred rokom. Plyn umiestnil do zásobníkov namiesto toho, aby ho posielal do Európy. Tým vznikol nedostatok, vzrástli ceny a on získal veľa peňazí,“ napísal v pondelok (23. 5.) Soros o ruskom prezidentovi. Server televízie CNBC sa snažil ruských činiteľov v stredu (25. 5.) kontaktovať, tí sa však k Sorosovým slovám zatiaľ nevyjadrili.

Doterajší vývoj situácie

Rusko minulý týždeň zastavilo dodávky plynu do Fínska so zdôvodnením, že krajina neplatí za odobratý plyn v rubľoch, ako aktuálne Kremeľ požaduje. Krátko predtým Fínsko oznámilo, že chce vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, ktorú Putin kritizuje a jej rozšíreniu ďalej na východ k hraniciam Ruska sa snaží zabrániť.

Viac info na forbes.sk, zdroj ČTK

0Shares
Správy Svet