Salvini: Vojna na Ukrajine sa musí skončiť skôr, ako 20 miliónov afrických migrantov zamieri do Európy pre nedostatok potravín

Salvini: Vojna na Ukrajine sa musí skončiť skôr, ako 20 miliónov afrických migrantov zamieri do Európy pre nedostatok potravín

Salvini varuje, že podnecovanie vojny na Ukrajine ďalšími zbraňami by mohlo predĺžiť konflikt, viesť k potravinovej kríze v Afrike a nakoniec k novej migračnej vlne do Európy.

Ak sa vojna na Ukrajine neskončí v máji, nedostatok potravín v Afrike by mohol vyvolať masívnu imigračnú vlnu, varoval líder strany Talianskej ligy Matteo Salvini.

Bez ukrajinského zrna sa „očakáva výrazný hlad na africkom kontinente, ktorý bude humanitárnym, potom sociálnym a nakoniec talianskym problémom. Bez mieru bude na jeseň hladomor a 20 miliónov Afričanov bude pripravených odísť,“ povedal Salvini.

Dodal, že to je dôvod, prečo je potrebné dosiahnuť mier do mája, čo je „nevyhnutné aj pre Ukrajinu, Rusko a Taliansko“.

Salvini na brífingu oznámil, že požiadal o konzultáciu s premiérom Mariom Draghim, ktorý sa vo štvrtok vrátil z Washingtonu zo stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom, uviedol maďarský mediálny server Magyar Hirlap.

Salvini vysvetlil, že prímerie čo najskôr je najvyššou prioritou Ligy, pre ktorú strana vyzýva na európsku jednotu.

„Ak sa vynaloží 80 miliárd eur na zbrane v Európe, bude ťažké dosiahnuť mier, čím viac zbraní bude, tým vzdialenejší bude mier,“ povedal.

Líder Ligy, ktorá je súčasťou talianskych vládnucich strán, uviedol, že požiadal Draghiho, aby bol vlajkonosičom tých, ktorí naliehajú na mier.

„V Európe sú takí, ktorí sú za vojnu, ale Taliansko, Francúzsko a Nemecko musia konať za mier,“ povedal Salvini. Poznamenal, že prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Talianov tiež chce mier.

0Shares
Správy Svet