Blanár sa stretol s eurokomisárkou Urpilainenovou, rokovali o iniciatíve pre zamedzenie nelegálnej migrácie (foto)

Blanár sa stretol s eurokomisárkou Urpilainenovou, rokovali o iniciatíve pre zamedzenie nelegálnej migrácie (foto)

30.4.2024 (SITA.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) rokoval v pondelok v Bratislave s eurokomisárkou Juttou Urpilainenovou.

Hlavnými témami stretnutia boli európske otázky, ako aj strategická iniciatíva Globálna brána, ktorá môže byť podľa šéfa slovenskej diplomacie účinným nástrojom aj pri snahách o zamedzenie nelegálnej migrácie.

Budovanie dlhodobej globálnej spolupráce

Zámerom projektu je prostredníctvom iniciatív a investícií a jej členských štátov prispieť k budovaniu dlhodobej globálnej spolupráce a zároveň prepájať strategické záujmy Európskej únie s cieľmi udržateľného rozvoja.

Partnerstvom a investíciami nasmerovanými do krajín globálneho juhu môžeme podporiť ich rozvoj, pomôcť im vo vytváraní stabilnejších podmienok a zvyšovaní životnej úrovne, čo prispeje k tomu, aby ich obyvatelia nemuseli opúšťať svoje domovy a hľadať prosperitu v iných štátoch, zväčša v Európskej únii,“ uviedol Blanár.

Riešenie nelegálnej migrácie v SR

Zdôraznil, že Slovenská republika v otázkach riešenia nelegálnej migrácie dlhodobo zdôrazňuje potrebu zamerať sa na opatrenia predovšetkým priamo v krajinách, kde nelegálna migrácia vzniká. Plne preto podporuje zapojenie slovenských podnikateľských subjektov do projektov a iniciatív mechanizmu Globálnej brány.

Oceňujem aktivity Európskej komisie, ako aj subjektov na Slovensku, ktorými sa snažia mobilizovať náš súkromný sektor a informovať ho o investičných príležitostiach do prebiehajúcich projektov,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Cieľom projektu je zmobilizovať miliardy eur

Zároveň vyzdvihol úlohu komisárky Jutty Urpilainenovej pri implementácii projektu, ktorého cieľom je pre tento účel zmobilizovať 300 miliárd eur z verejných a súkromných zdrojov. Podľa slov eurokomisárky sa za prvého dva a pol roka podarilo dosiahnuť hranicu 70 miliárd eur.

Minister Juraj Blanár označil cieľovú sumu za ambicióznu vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete v súvislosti s navyšovaním obranných výdavkov a zároveň ťažkosťami v oblasti finančnej situácie, s ktorými sa stretávajú mnohé európske štáty vrátane Slovenskej republiky.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Výročie vstupu Slovenska do EÚ

Šéf slovenskej diplomacie a eurokomisárka sa zhodli, že Slovensko, ktoré si v týchto dňoch pripomína 20. výročie svojho vstupu do Európskej únie, predstavuje úspešný eurointegračný príbeh.

Juraj Blanár informoval Juttu Urpilainenovú o aktivitách rezortu zahraničia a blížiacej sa medzinárodnej konferencii „20 rokov členstva Slovenska v EÚ – výzvy a príležitosti“, ktorá sa uskutoční už vo štvrtok 2. mája na pôde ministerstva zahraničných vecí.

Rozširovanie Európskej únie

Minister pri tejto príležitosti rovnako potvrdil, že Slovensko podporuje skoré začlenenie štátov západného Balkánu do EÚ a zároveň eurointegračné úsilie Ukrajiny.

Rozširovanie EÚ je v najbližšom období pre úniu jednou z hlavných výziev spolu s diskusiou týkajúcou sa práva veta a spoločnej politiky v oblasti poľnohospodárstva,“ dodal Blanár.

Viac k témam: Eurokomisárka, Globálna brána, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Nelegálna migrácia
Zdroj: SITA.sk – Blanár sa stretol s eurokomisárkou Urpilainenovou, rokovali o iniciatíve pre zamedzenie nelegálnej migrácie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko