Dušan Dědeček na súde priznal vinu, za tragickú nehodu na zastávke Zochova môže dostať 15 rokov minimálne (foto)

Dušan Dědeček na súde priznal vinu, za tragickú nehodu na zastávke Zochova môže dostať 15 rokov minimálne (foto)

8.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 8. júna 12:38

V kauze nehody, pri ktorej na jeseň minulého roku zahynulo na autobusovej zastávke Zochova v Bratislave päť ľudí, navrhuje prokurátor obžalovanému Dušanovi Dědečkovi trest minimálne 15 rokov väzenia.

Uviedol to vo štvrtok v rámci svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I. Obžalovaný ešte predtým svoju vinu priznal.

Na doživotie to nevyzerá

Podľa prokurátora Juraja Chyla Dušan Dědeček nekonal pri spáchaní skutku z nedbanlivosti. „Som toho názoru, že konal v nepriamom úmysle,“ povedal s tým, že obžalovaný si stav opitosti spôsobil sám.

Prokuratúra vodiča obžalovala z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny je v tejto súvislosti zákonom určená trestná sadzba 20 až 25 rokov väzenia, prípadne trest odňatia slobody na doživotie.

Podľa Chyla podmienky na uloženie doživotného trestu v tejto súvislosti nie sú splnené. Zároveň pripomenul poľahčujúce okolnosti ako priznanie obžalovaného a jeho dovtedajší bezúhonný život.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Súd s Dušanom Dědečkom (fotografie)

Rozsudok sa dozvieme ešte dnes

Zástupcovia poškodených v reakcii kritizovali návrh na mimoriadne zníženie trestu pre obžalovaného. Pripomenuli pritom päť zmarených mladých ľudských životov a nenapraviteľný zásah do života viacerých rodín. Súd zároveň vyzvali, aby pri ukladaní trestu bral ohľad na spravodlivosť voči poškodeným, ako aj celej spoločnosti.

Obžalovaný vo svojej záverečnej reči skutok oľutoval. „Chcem a budem Vás celý život prosiť o odpustenie,“ povedal smerom k pozostalým. Súd vynesie vo veci rozsudok ešte v priebehu dňa.

Chcel uzavrieť dohodu o vine a treste

Ešte predtým Dědeček uviedol, že by mal záujem uzavrieť dohodu o vine a treste, prokurátor však nesúhlasil. Keďže súd vyhlásenie prijal, dokazovanie nariadil len pokiaľ ide o uloženie trestu.

Predseda senátu Pavol Tomík v tejto súvislosti prečítal znalecký posudok, podľa ktorého obžalovaný nie je závislý na alkohole.

Užíval však lieky, ktoré sa s alkoholom kombinovať nesmú. Na štvrtkovom pojednávaní sa zúčastňujú aj viacerí príbuzní obetí smrteľnej nehody. Tí si pred súdom voči Dědečkovi uplatnili nároky na náhradu nemajetkovej ujmy v desiatkach až stovkách tisíc eur.

Tragická nehoda na zastávke Zochova v Bratislave

Opitý vodič vozidla zn. Škoda SuperB zišiel v nedeľu 2. októbra minulého roku večer v Bratislave vo vysokej rýchlosti mimo vozovku na zastávku mestskej hromadnej dopravy Zochova. V tom čase sa tam nachádzalo približne 40 osôb, pričom vozidlo zrazilo ľudí čakajúcich na spoj.

Na mieste zahynuli štyri osoby, traja ľudia boli v kritickom stave prevezení do nemocníc, ďalší traja utrpeli zranenia vyžadujúce si ich ošetrenie v nemocniciach. Následne pribudla ďalšia obeť, bolo ňou 21-ročné dievča. U vodiča po nehode zistili prítomnosť alkoholu na úrovni 1,7 až 2 promile.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Auto narazilo do ľudí na zastávke Zochova v Bratislave (fotografie)

https://cdnv.sita.sk/sites/32/2022/10/nehodastaromestska.mp4

Viac k témam: Súdy, Tragická nehoda na zastávke Zochova v Bratislave
Zdroj: SITA.sk – Dušan Dědeček na súde priznal vinu, za tragickú nehodu na zastávke Zochova môže dostať 15 rokov minimálne (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko