Začal sa proces s takáčovcami, k šestnástim obžalovaným pribudol aj advokát

Začal sa proces s takáčovcami, k šestnástim obžalovaným pribudol aj advokát

28.10.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 28. októbra 2021, 12:14

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začal vo štvrtok proces s údajnými členmi zločineckej skupiny takáčovci. V tomto prípade bolo pôvodne obžalovaných 16 osôb, súd však k veci pripojil aj obžalobu proti advokátovi Martinovi R.

Kudla si už odpykáva trest

Dvaja z obžalovaných sú stíhaní väzobne a Ľubomír K. prezývaný Kudla si už odpykáva právoplatný trest 25 rokov väzenia. Medzi obžalovanými je napríklad aj Richard B., ktorý je stíhaný v kauze vraždy Miroslava Sýkoru so skupiny sýkorovcov.

Pokiaľ ide o advokáta Martina R., ten je obžalovaný v rámci troch skutkov pre podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie a krivú výpoveď. Podľa prokuratúry totiž v rámci advokátskej činnosti uprednostňoval záujmy skupiny pred svojimi klientmi, a za týmto účelom ovplyvňoval ich výpovede v trestných konaniach.

Pre skupinu mal pracovať aj príslušník SIS

Podľa obžaloby pôsobili v riadiacej štruktúre skupiny pod Ľubomírom K. Marián G., Patrik V., Juraj A., ďalej Tibor F. ktorý šéfoval takzvanej „južnej vetve“ skupiny a tiež zosnulý Martin M., ktorý bol aktívny v Trnavskom kraji.

Z vyššie postavených členov sú v rámci iných konaní stíhaní aj Boris K. prezývaný Indián alebo Matej Z. známy z kauzy údajných manipulácií výpovedí v trestných konaniach. Činný pre skupinu bol podľa prokuratúry aj zosnulý bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) František Böhm.

Ďalší obžalovaní pôsobili napríklad ako ochrankári, členovia výjazdov alebo biletári, prípadne sa podieľali na ekonomickej trestnej činnosti.

Medzi 24 žalovaných skutkov patrí okrem založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny napríklad vyberanie výpalného, podpaľovanie vozidiel alebo objektov, prípadne vydieranie a hrubý nátlak.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Súdny proces v kauze zločineckej skupiny takáčovcov (fotografie)

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90-tych rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby či herne. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci, sa stal údajným bosom skupiny Ľubomír K. prezývaný Kudla. Ten si momentálne odpykáva právoplatný trest 25 rokov väzenia za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčího. Národná kriminálna agentúra podnikla voči členom skupiny v roku 2017 akciu Aladin a následne v roku 2019 aj akciu Apač.

Viac k témam: Akcia Apač, Mafia, Súdny proces, Sýkorovci, Takáčovci, Vražda Miroslava Sýkoru
Zdroj: Webnoviny.sk – Začal sa proces s takáčovcami, k šestnástim obžalovaným pribudol aj advokát © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko