Súd schválil dohodu o vine a treste pre bývalého okresného funkcionára ĽSNS Michala Buchtu

Súd schválil dohodu o vine a treste pre bývalého okresného funkcionára ĽSNS Michala Buchtu

15.10.2021 (Webnoviny.sk) – Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici v piatok schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalým okresným predsedom strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Martine Michalom Buchtom.

Dostal tri roky s podmienkou

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd uznal obvineného za vinného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov a iné.

Uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov s uložením probačného dohľadu nad jeho správaním v skúšobnej dobe.

„Ďalej mu súd uložil povinnosť spočívajúcu v príkaze podrobiť sa v skúšobnej dobe psychologickému poradenstvu, ako aj trest prepadnutia veci. Súd obvinenému uložil aj peňažný trest vo výške 600 eur. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, ustanovuje náhradný trest odňatia slobody v trvaní päť mesiacov,“ doplnila hovorkyňa s tým, že rozsudok je právoplatný.

NAKA zasahovala proti extrémistom

Vtedajšieho predsedu Okresnej organizácie strany ĽSNS v Ružomberku Michala Buchtu zadržali 10. mája 2018 pri operácii Národnej kriminálnej agentúry namierenej proti extrémistom.

Spolu s ním vtedy zadržali aj hudobníka Jaroslava P. známeho ako Reborn a šéfa združenia Slovenská pospolitosť Jakuba Š.

Hudobníka v júni 2021 ŠTS odsúdil za extrémizmus na úhrnný trest vo výmere štyri roky nepodmienečne v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný, lebo prokurátor sa odvolal a rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

Viac k témam: Extrémizmus, Súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd schválil dohodu o vine a treste pre bývalého okresného funkcionára ĽSNS Michala Buchtu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko