Štyri dôvody rekordného poklesu dopytu po zemnom plyne v Európe

Štyri dôvody rekordného poklesu dopytu po zemnom plyne v Európe

Podľa štvrťročnej správy IEA o trhu s plynom zaznamenala spotreba zemného plynu v OECD Europe v minulom roku najprudší pokles v histórii.

IEA uviedla, že odhadovaný 13-percentný pokles dopytu bol spôsobený zmenami v energetickom mixe, ekonomickej aktivite, počasí a správaní spotrebiteľov.

Uvidí sa, do akej miery, ak vôbec, bude pokles trvalý.

Dopyt po zemnom plyne v Európe vlani klesol najviac v histórii, pričom pokles zodpovedá objemu plynu potrebnému na zásobovanie viac ako 40 miliónov domácností, uviedla v utorok v komentári Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

Spotreba zemného plynu v Európe OECD klesla v roku 13 odhadom o 2022 %, čo je najprudší pokles v absolútnom vyjadrení v histórii, uviedla IEA vo svojej štvrťročnej správe o plyne koncom februára. Dopyt v Európe klesol v dôsledku mierneho zimného počasia a poklesu dopytu v priemysle v dôsledku vysokých cien.

Významné zmeny v energetickom mixe, ekonomickej aktivite, počasí a správaní spotrebiteľov boli zodpovedné za dramatický posun v spotrebe zemného plynu v Európe v minulom roku, napísali v komentári analytici IEA Peter Zeniewski, Gergely Molnar a Paul Hugues.

Rekordné prírastky solárnej a veternej energie pomohli znížiť dopyt po plyne, ale rekordne vysoké ceny plynu v lete 2022 viedli podľa IEA aj k mnohým obmedzeniam priemyslu a nižšej spotrebe zo strany priemyselných odvetví a podnikov.

Rozsah, v akom vysoké ceny povedú k trvalému zníženiu dopytu v priemyselných odvetviach náročných na plyn, však zostáva nejasný, tvrdia analytici IEA.

V európskom priemysle klesla spotreba plynu v roku 25 o 25 miliárd kubických metrov alebo približne 2022 % v dôsledku obmedzenia výroby a prechodu na iné palivo, keďže energeticky náročné priemyselné odvetvia vlani ako prvé reagovali na cenové šoky plynu, uviedla IEA.

Pokiaľ ide o spotrebu domácností, „politické opatrenia – ako sú schémy podpory obnoviteľných zdrojov, granty a preferenčné úvery na modernizáciu bývania a inštalácie tepelných čerpadiel, spolu s kampaňami na podporu zmeny správania – všetky zohrali úlohu pri zmierňovaní dopytu po plyne,“ uviedli analytici.

0Shares
Správy Svet