Expert: Merkelová je už chromá kačica

Expert: Merkelová je už chromá kačica

„Druhá vlna pandémie ukázala, že v nemeckej spoločnosti je veľká opozícia proti opatreniam. V tejto chvíli sa podpora kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej očividne výrazne prepadá,“ povedal z Berlína pre Pravdu Jörg Forbrig, analytik organizácie German Marshall Fund.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má problém dohodnúť sa s predstaviteľmi spolkových krajín na podobe pandemických opatrení. Má v tom dokonca nezhody s novým šéfom jej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a premiérom Severného Porýnia-Vestfálska Arminom Laschetom. Aké je to vážne?

Nemecko je federálny štát. Centrálna vláda musí pri rozhodovaniach brať do úvahy názor lídrov spolkových krajín. Ďalšou komplikáciou je, že v nich vládnu rôznorodé koalície a samotné krajiny sa od seba výrazne líšia. Niektoré sú výrazne závislé od turizmu, iné zase od priemyselnej výroby. Pri rozhodovaniach sa teda miešajú rôzne záujmy. Je veľmi komplikované vládnuť, hlavne počas súčasnej krízy. Okrem toho oproti prvej vlne pandémie sa v Nemecku niečo zmenilo.

Čo?

Mali sme silnejší konsenzus medzi federálnou vládou a spolkovými krajinami. No teraz sme už svedkami oveľa väčšej opozície proti návrhom Berlína. Má na to vplyv aj fakt, že sa dostávame do predvolebnej kampane, Nemci budú vyberať zloženie parlamentu v septembri. Merkelová čoraz ťažšie hľadá dohody so spolkovými krajinami, ktoré sa týkajú nevyhnutných reštrikcií a lockdownov. Túto situáciu pozorujeme už od októbra. S príchodom druhej vlny pandémie sa mnohé spolkové krajiny snažili zostať otvorené tak dlho, ako to len bolo možné, hoci lockdown bol potrebný. Je to tak doteraz. Kancelárka nemá autoritu, aby to dokázala zmeniť, aby zvládla presvedčiť lídrov spolkových krajín. Vrátane tých, čo sú z jej vlastnej strany.

Viac info na pravda.sk

0Shares
Svet