Komisia EÚ sa stavia proti dánskym azylovým zákonom. Európska komisárka Ylva Johanssonová varuje, že je to v rozpore so Ženevskou dohodou ohľadom migrácie

Komisia EÚ sa stavia proti dánskym azylovým zákonom. Európska komisárka Ylva Johanssonová varuje, že je to v rozpore so Ženevskou dohodou ohľadom migrácie

Európska komisia sa pevne postavila proti plánu Dánska na zadanie azylu.

Európska komisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v piatok (18. júna) varovala, že by to mohlo vytvoriť „príklepový efekt pre susedné krajiny EÚ“, ako sú Nemecko a Švédsko.

Povedala tiež, že je to v rozpore so Ženevským dohovorom o utečencoch, ktorý dáva ľuďom právo na azyl.

„Systém zameraný na vonkajšie procesy mimo EÚ namiesto ochrany práva požiadať o azyl v EÚ by vyslal vonkajšiemu svetu silný a nesprávny signál,“ uviedla.

Nepomenovala Dánsko, ale správa smerovala jednoznačne do Kodane.

Komentáre zverejnené na jej blogu sa riadia nedávnymi a kontroverznými dánskymi zákonmi, ktoré smerujú k offshore celej azylovej procedúre do krajín mimo Európy.

Stáva sa to aj potom, čo sa rakúsky minister vnútra Karl Nehammer vyslovil na obranu nového dánskeho zákona a označil ho za „presvedčivý prístup“.

„Na základe právnych predpisov EÚ by to bolo ťažké spochybniť,“ uviedla Catherine Woollardová, generálna tajomníčka bruselskej mimovládnej organizácie Európska rada pre utečencov a exulantov (Ecre).

Uviedla, že Johanssonovo posolstvo bolo zamerané aj na ďalšie štáty EÚ, ktoré koketujú s podobnými myšlienkami.

„Už bolo príliš veľa času stráveného s týmito druhmi fantázie,“ povedal Woollard. Píše portál Observer.

Popísala to ako súčasť väčšej „formy externalizácie“, ktorá sa snažila presunúť zodpovednosť na ďalšie krajiny mimo Európy.

Zahŕňa to dohodu EÚ s Ankarou o návrate migrantov, ako aj širšie odmietnutie štátov EÚ spolupracovať na pátracích a záchranných operáciách.

Grécko tiež nedávno vyhlásilo Turecko za bezpečnú krajinu pre žiadateľov o azyl z Afganistanu, Bangladéša, Pakistanu, Sýrie a Somálska.

0Shares
Správy Svet