Milióny ľudí v Stredoafrickej republike hladujú, OSN varuje pred humanitárnou katastrofou

Milióny ľudí v Stredoafrickej republike hladujú, OSN varuje pred humanitárnou katastrofou

2.2.2021 (Webnoviny.sk) – Stredoafrická republika postihnutá násilím čelí čoraz väčšej humanitárnej katastrofe. Ako v pondelok uviedla Organizácia Spojených národov (OSN), pod tento stav sa podpísalo blokovanie humanitárnych dodávok na hlavnej zásobovacej trase z Kamerunu a prudko stúpajúce ceny základných potravín.

Ľudia utekajú z krajiny

Hovorca OSN Stéphane Dujarric poznamenal, že odhadom až 2,3 milióna osôb potrebuje jedlo, pričom mnoho ľudí je závažne podvyživených.

OSN v piatok informovala, že v priebehu ostatných necelých dvoch mesiacov utieklo zo svojich domovov asi 200-tisíc ľudí a toto číslo stále narastá.

Najčastejšie sa obyvatelia Stredoafrickej republiky uchyľujú do Konga, Kamerunu, Čadu a Konžskej demokratickej republiky.

Séria násilností

Najnovšia séria násilností vypukla po tom, ako ústavný súd v decembri zamietol bývalému prezidentovi Stredoafrickej republiky Francoisovi Bozizemu kandidatúru na prezidenta.

Faustin Archange Touadera získal v decembrovom hlasovaní 53 % hlasov a zabezpečil si tak druhé funkčné obdobie. Naďalej však čelí odporu Bozizeho spojencov.

Viac k témam: hlad, hladomor, humanitárna katastrofa
Zdroj: Webnoviny.sk – Milióny ľudí v Stredoafrickej republike hladujú, OSN varuje pred humanitárnou katastrofou © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet