Politico: Európu čaká „šokujúci zvrat“ Merkelovej

Politico: Európu čaká „šokujúci zvrat“ Merkelovej

Špirála migračnej krízy sa roztočila do bodu, v ktorom je Nemecko na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou hotové preškrtnúť všetky predchádzajúce záväzky a zatvoriť hranice Bavorska pred miliónmi utečencov, píše riaditeľ berlínskeho Ústavu globálnej verejnej politiky Thorsten Benner pre denník Politico.

Kríza dozrela dávno: Európska únia si nevšímala svojich neuhájených hraníc a dysfunkcie systému práce s migrantmi v Grécku, ktoré sa rovnako ako Turecko stalo „rajom“ pre nelegitímne dopravcu utečencov do Stredomoria, poznamenáva expert.

„Merkelová si jasne uvedomila nebezpečenstvo pre Európu a Nemecko, ako krajinu, ktorá získala najväčšie výhody z európskej integrácie,“ píše pozorovateľ Politico. Humanitárna katastrofa v stredu Starého Sveta, napätie na Balkánskom polostrove a znižujúce sa vplyv Schengenských dohôd: zdalo sa, že sa výbuchu vyhnúť nedá.

Prijatím rozhodnutia o otvorení hraníc pre utečencov, ktoré nechcelo pustiť k sebe Maďarsko, chopila sa Merkelová, a teda aj Nemecko, úlohy „nehlasného liberálneho politickej Hegemónie.“ SRN chcela získať čas pre kontinent, aby potom našla celá Európa spoločné riešenie. Kancelárka investovala do toho celý svoj politický kapitál a dnes má platiť za svoje rozhodnutie, odpovedať na nespokojnosť voličov a spolustraníkov, píše Benner. Rastie riziko urputných zápasov o moc: rating krajnej pravice zo strany Alternatíva pre Nemecko stúpol na 10%, toto hnutie môže tiež získať kreslá v troch regionálnych parlamentoch ešte do marcových volieb.

„Rovnako ako každý liberálny hegemón, Merkelová už pochybuje, či sa to všetko vôbec oplatí. Možno, že by bolo lepšie zavrieť bavorskej hranice a využiť poskytnutého dublinským dohodami práva Nemecka na opätovnom vrátení utečencov, ktorí už prekročili územia iných bezpečných európskych štátov, „uvažuje analytik v roku 2016.

0Shares
Šokujúce Svet