Ukrajina zatlačí Rusko späť za predvojnové frontové línie, predpovedá americký generál: „Aj keď je prezident Putin zlý, nemyslím si, že má samovražedné sklony,“ hovorí

Ukrajina zatlačí Rusko späť za predvojnové frontové línie, predpovedá americký generál: „Aj keď je prezident Putin zlý, nemyslím si, že má samovražedné sklony,“ hovorí

Do budúceho leta Ukrajina tiež znovu získa kontrolu nad Krymským polostrovom.

Generálporučík vo výslužbe Ben Hodges, bývalý veliteľ armády Spojených štátov v Európe, uviedol, že do konca roka Ukrajina zatlačí ruské sily za ich predinvázne línie a že do budúceho leta Ukrajina tiež znovu získa kontrolu nad Krymským polostrovom.

„Jedným z dôvodov, prečo som pred momentom 24. februára precenil vojenské schopnosti Ruska, je to, že som nepochopil rozsah korupcie na ruskom ministerstve obrany,“ povedal Hodges.

„Som naďalej presvedčený, že ukrajinské sily do konca tohto roka pretlačia ruskú armádu cez líniu 23. februára. Do polovice leta budúceho roka bude ukrajinská armáda kontrolovať Krymský polostrov,“ hovorí Hodges. Ďalej vysvetlil, prečo neverí, že Rusko niekedy použije jadrové zbrane.

„V prvom rade im to nedáva žiadnu vojenskú výhodu na bojisku. Taktická [jadrová] bomba by predstavovala pre ruské sily využiteľnú príležitosť preniknúť cez možné narušenie. Nie je možné žiadne taktické pokračovanie. Neexistuje žiadna sekundárna divízia, ktorá by prišla zozadu, aby získala pôdu pod nohami.“ Odborník hovorí, že naopak, existujú len nevýhody pre tých, ktorí sa rozhodnú ísť na jadrovú energiu.“ Píše portál RMX.

„Kremeľ si je vedomý toho, že ak použije taktickú zbraň, Spojené štáty budú musieť reagovať. Neviem, aká bude odpoveď, ale som si istý, že Pentagon už vypracoval zoznam možností. Očakávam, že to bude priama reakcia zodpovedajúca rozsahu počiatočného útoku,“ dodáva Hodges.

Generál napríklad hovorí, že USA by sa mohli rozhodnúť zničiť to, čo zostalo z moskovskej flotily v Čiernom mori, alebo zničiť ruskú námornú základňu v Tartuse v Sýrii alebo iné dôležité ruské zariadenia na ukrajinskom území.

„Aj keď je prezident Putin zlý, nemyslím si, že má samovražedné sklony,“ dodáva Hodges, ktorý verí, že dôležitou stratégiou v tomto období by mohol byť nátlak na ľudí v sprievode ruského prezidenta: „ak chcete mať malú šancu na normálnosť po skončení konfliktu, uistite sa, že Putin nepoužíva jadrové zbrane.“

0Shares
Správy Svet