Vysoké Tatry si vyžiadali ďalšie obete

Vysoké Tatry si vyžiadali ďalšie obete

Kežmarský štít je najvyšší vrchol v severovýchodnom ramene Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách. Meria 2 556,4 m n. m.. Od Lomnického štítu ho delí Vidlový hrebeň. A práve toto miesto sa v piatok 14.10. stalo osudným pre turistu.
V poobedňajších hodinách boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre slovenského turistu, ktorý sa pri zostupe z Kežmarského štítu pošmykol a svoj pád nedokázal zastaviť a zrútil sa na stranu Skalnatej doliny. Ako píše Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke, jeho kolegovia s ním stratili aj vizuálny kontakt. Záchranári HZS okamžite požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka dvoch záchranárov HZS a smerovali do Skalnatej doliny. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, slabú viditeľnosť, boli záchranári vysadení pod stenou a začali pátrať po spadnutom turistovi. Následne boli podobne priblížení ďalší dvaja záchranári. Telo turistu našli zakliesnené v žľabe spadajúcom do doliny, žiaľ pri páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom. Následne bolo telo nebohého 58-ročného Slováka transportované do Starého Smokovca, kde bolo odovzdané príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi.

Ešte neskončila záchranná akcia na Kežmarskom štíte a prišlo hlásenie z Chaty pod Rysmi, ktoré hovorilo o tom, že sa jedna osoba zrútila z Kohútika ku chate. Záchranári aj v tomto prípade požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá letecky transportovala dvoch záchranárov HZS k Žabím plesám. Pre zlú viditeľnosť nemohli letieť bližšie k postihnutému. Na mieste poskytli mužovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho aj za pomoci pracovníkov chaty pozemne transportovali na chatu. Tu sa jeho zdravotný stav zhoršil, až bola zahájená kardiopulmonálna resuscitácia, ktorá bola žiaľ neúspešná.

(šč), foto: hzs.sk

0Shares
Slovensko Správy z domova