Žilina sa chce zazelenať

Žilina sa chce zazelenať

Mesto a zeleň vždy išli dokopy. Zeleň vytvárala a dotvárala oázy pokoja, kde sa ľudia cítia veľmi dobre a počas horúcich letných dní nachádzajú prirodzený tieň. V neposlednom rade zeleň poskytovala množstvu hmyzu miesto pre život. Aj preto sa Mesto Žilina, odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia v spolupráci s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina rozhodlo pustiť do inštalácie novej mobilnej zelene na vytypovaných miestach v rámci mesta.

V nových 118 kvetináčoch vďaka tomu budú vysadené trvalkové kompozície aj vzrastlé dreviny. V prvej fáze je zeleň umiestnená na deviatich miestach, napríklad na Štúrovej ulici, pred základnou školou a na zastávke MHD R. Zaymusa, na Ulici Antona Bernoláka, na Ulici Jozefa Miloslava Hurbana, pri nemocnici, na Ulici Vojtecha Spanyola, pri hlavnej stanici a na Hornom vale.

Ako dodáva žilinská radnica, práce budú pokračovať do 30. novembra. Súčasťou inštalácie je odstránenie starých kvetináčov nachádzajúcich sa v lokalitách, kde pribudne nová mobilná zeleň. Staré kvetináče mesto premiestni do lokalít, kde predtým chýbali, čím dôjde k navýšeniu mobilnej zelene.

Nákup a inštaláciu novej mobilnej zelene mesto realizuje v rámci projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina podporeného v rámci Nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

V rámci projektu za celkom 1,3 mil. eur realizuje mesto mnohé aktivity, napríklad početnú výsadbu líniových stromov, znovuvysadenie časti lesa v Zástraní, vybudovanie parčíku pred mestským úradom či zelenej strechy na budove.

Vďaka grantu samospráva nakúpila aj časť potrebných zberných nádob na zber biologicky rozložiteľného odpadu, ktoré boli umiestnené vo vybraných lokalitách mesta.

il.foto: Štefan Čambal

0Shares
Slovensko Správy z domova