Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval západných spojencov, aby prijali novú stratégiu boja proti vojne na Ukrajine, zaútočil na zbabrané sankcie uvalené na ruské dodávky energie a prisľúbil, že zachová maďarské tradície a kultúru

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval západných spojencov, aby prijali novú stratégiu boja proti vojne na Ukrajine, zaútočil na zbabrané sankcie uvalené na ruské dodávky energie a prisľúbil, že zachová maďarské tradície a kultúru

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval v sobotu na zmenu stratégie rusko-ukrajinského konfliktu a trval na tom, že mier možno dosiahnuť len priamymi rokovaniami medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

V rozsiahlom prejave na Letnej otvorenej univerzite Tusványos v strednom Rumunsku Orbán diskutoval o prebiehajúcej vojne v Európe, jej regionálnych a globálnych hospodárskych dôsledkoch a účinnosti súčasných opatrení, ako sú energetické sankcie uvalené na ruský štát Západom.

Maďarský premiér tiež využil túto príležitosť, aby ponúkol svoje názory na spoločenské otázky, ako je „rodové šialenstvo“, a kritizoval navrhovanú globálnu minimálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb, ktorú uprednostňuje Európska komisia aj demokrati vo Washingtone D.C.

Na Ukrajine je potrebná „nová stratégia“

Konzervatívny líder tvrdil, že „je potrebná nová stratégia, ktorá by sa mala zamerať na mierové rozhovory a vypracovanie dobrého mierového návrhu… namiesto toho, aby sme vyhrali vojnu.“

Orbán povedal, že súčasná štvorpilierová stratégia, ktorá bola prijatá – že Ukrajina môže vyhrať vojnu len s podporou NATO; že sankcie by oslabili Rusko; že represívne opatrenia by Rusku uškodili viac ako Európe; a že svet jednoznačne podporí Ukrajinu a NATO – zlyhalo.

Maďarsko napriek tomu, že prisľúbilo významnú humanitárnu reakciu ukrajinským utečencom po ruskej invázii 24. februára, odmietlo poskytnúť zbrane ktorejkoľvek strane konfliktu, čo veľmi zdesilo liberálov v Bruseli a konzervatívcov vo Varšave, ktorí jednoznačne podporovali odpor Ukrajiny voči ruským silám.

Orbán sa však domnieva, že medzi často napätou poľskou vládou a jeho vlastnou je „rozdiel v srdci“, pričom tvrdí, že Poliaci už vidia konflikt ako svoju vlastnú vojnu, perspektívu, ktorá „otriasla“ poľsko-maďarskými vzťahmi.

„V tejto veci, keďže je to vec srdca, nemôžeme dospieť k dohode. Preto musíme s pomocou rozumu zachrániť všetko, čo sa dá, z poľsko-maďarského priateľstva a strategického spojenectva pre povojnové obdobie,“ povedal Orbán.

Poľské obavy, že „Rusko sa nezastaví na Ukrajine“, jednoducho nie sú vierohodné, podľa Orbána, ktorý trval na tom, že „Rusko nikdy nezaútočí na NATO“.

„Maďarsko je členom NATO a naším východiskovým bodom je, že NATO je oveľa silnejšie ako Rusko,“ dodal.

Podľa jeho názoru sa konflikt nedá ukončiť sprostredkovanou mierovou dohodou medzi Ukrajinou a Ruskom len preto, že „Rusko chce bezpečnostné záruky“, a sú to len Spojené štáty, ktoré môžu zmierniť obavy Kremľa z expanzie NATO.

„Túto vojnu možno ukončiť iba mierovými rozhovormi medzi Ruskom a Amerikou,“ povedal.

„Mier je jediným riešením na záchranu životov, jedinou protilátkou proti vojnovej inflácii a jedinou protilátkou proti hospodárskej kríze,“ dodal.

Odmietol tiež túžbu Európskej únie byť serióznym rokovacím partnerom, ktorý môže mať v Moskve váhu, a uviedol, že Brusel sa nikdy nebude považovať za globálnu ťažkú váhu, zatiaľ čo sa nedokáže zaoberať otázkami zahraničnej politiky „na vlastnom dvore“.

Nebola by žiadna vojna, keby Donald Trump stále sedel v Oválnej pracovni

„Vstúpili sme do veku nebezpečenstva,“ povedal Orbán účastníkom, „a piliere západnej civilizácie, ktoré sa kedysi považovali za neotrasiteľné, praskajú.“

Zvalil to na mnohých svetových lídrov, ktorí teraz „pracujú na reorganizácii našich životov do sveta blokov“.

Orbán vysvetlil, ako sa podľa jeho názoru vojna naplnila, a uviedol, že ruské bezpečnostné záruky, ktoré boli zaslané do Washingtonu D.C. týkajúce sa Ukrajiny a expanzie NATO na východ, administratíva Joea Bidena odmietla, čo „nebolo ochotné rokovať“.

„Keby bol americkým prezidentom Donald Trump a nemeckou kancelárkou Angela Merkelová, táto vojna by nikdy nevypukla,“ povedal Orbán. „Ale nemali sme šťastie, takže teraz sme v tejto vojne.“

Energetické sankcie voči Rusku zlyhali

Viacnásobné sankcie uvalené na Rusko Európskou úniou a Západom spôsobili Európe viac škody ako Rusku, povedal Orbán.

Maďarsko je hlasným odporcom rôznych obmedzení uvalených na ruské dodávky energie v Európe, na kontinente, ktorý je vo veľkej miere závislý od ruských zdrojov – hoci niektoré krajiny sú viac ako iné. Orbán zopakoval svoju nespokojnosť so zbabraným prístupom Bruselu, ktorý prinútil Rusko, aby sa podriadilo.

„Sedíme v aute, ktoré má štyri ploché pneumatiky,“ povedal Orbán a dodal: „Je úplne jasné, že vojnu nemožno vyhrať týmto spôsobom.“

Maďarský premiér tvrdil, že pri súčasnom stave „Rusi predávajú menej energie, ale majú oveľa vyššie príjmy“, zatiaľ čo EÚ si strieľa do nohy a „stráca, pretože jej energetický deficit sa strojnásobil“.

„Maďarsko môže byť výnimkou z globálnej recesie“

„Ak sa vyhneme vojne, migrácii, rodovému šialenstvu, globálnej minimálnej dani a hospodárskej recesii, Maďarsko si bude môcť udržať svoj úspech,“ povedal Orbán účastníkom.

Poukázal na niekoľko oblastí sily, ktoré môžu krajine pomôcť vyhnúť sa západnému úpadku, ktorý očakáva v nasledujúcom desaťročí. Kľúčovými faktormi sú podľa jeho názoru to, že Maďarsko stále berie ochranu svojich hraníc a migračných kríz vážne a že jeho vláda zaviedla opatrenia na rozvoj vojenských spôsobilostí krajiny, diverzifikáciu zdrojov energie v krajine a zachovanie a posilnenie rodinnej spoločnosti.

Orbán tiež poukázal na zvýšenie priamych zahraničných investícií do Maďarska pod jeho správou a uviedol, že krajina využíva globálne technologické zmeny; Okrem toho ocenil politickú stabilitu krajiny, ktorú upevnilo volebné víťazstvo vládnucej strany Fidesz dvojtretinovou väčšinou v apríli.

„Maďarsko má stále svoj národný intelekt, svoje národné cítenie, svoju kultúru,“ povedal Orbán. Potom zopakoval dôležitosť jednoty medzi Maďarmi a ich spojencami v období, o ktorom si myslí, že to bude ťažké obdobie.

„Musíme zostať spolu, vlasť musí zostať spolu a Transylvánia a ostatné oblasti obývané Maďarmi v Karpatskej kotline musia zostať spolu,“ povedal.

Reakcia medzinárodnej ľavice

Ľavicoví novinári a politickí komentátori skočili na Orbánove poznámky v súvislosti s prisťahovalectvom a kultúrou, v ktorých prisľúbil, že ochráni maďarské hranice pred rozsiahlym masovým vysídľovaním podporovaným medzinárodnou ľavicou; Tvrdil tiež, že Maďari sa nechcú stať národom „zmiešanej rasy“, v súvislosti s expanziou islamskej kultúry, ktorá je teraz prominentná vo veľkej časti západnej Európy.

Katalin Cseh, ľavicová poslankyňa EP a podpredsedníčka politickej skupiny Renew Europe, obvinila premiéra z toho, že viedol „krajne pravicový extrémistický útok“.

V Bruseli Guy Verhofstadt, samozvaný liberálny eurofederalista, ktorý často kritizuje konzervatívne vlády presadzujúce zachovanie demokracie národných štátov, obvinil maďarského premiéra, že „ukazuje svoju skutočnú tvár, pretože zo skúsenosti vie, že Európa je príliš slabá na to, aby mu čelila“.

„Ako dlho potrvá, kým mu znížime financovanie a moc?“ Verhofstadt tweetoval v sobotu.

Medzitým, cez Atlantik, protitrumpovský politický komentátor Bill Kristol pripomenul svojim nasledovníkom na sociálnych sieťach, že Orbán má byť otváracím rečníkom na Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) 4. augusta v Dallase v Texase.

„Povie ktorýkoľvek z amerických rečníkov – medzi ktorými bude aj mnoho kandidátov na prezidenta GOP – slovo, ktoré proti tomu namieta, nehovoriac o odstúpení z konferencie?“ Spýtal sa Kristol a komentoval Orbánov prejav.

V reakcii na medzinárodné odsúdenie Orbánových poznámok Zoltán Kovacs, medzinárodný hovorca úradu maďarského premiéra, v sobotu večer tweetoval: „Myslím si, že pri čítaní článkov napísaných našimi liberálnymi priateľmi v domácej a medzinárodnej tlači môžeme povedať, že aj tohtoročný Tusványos bol veľkým úspechom.“

zdroj

 

0Shares
Správy Svet