MAĎARSKÝ PREMIÉR VIKTOR ORBÁN ZÍSKAL ŠTVRTÉ FUNKČNÉ OBDOBIE S VEĽKOU VÄČŠINOU HLASOV, V BUDAPEŠTI OSLAVUJE „VEĽKÉ VÍŤAZSTVO“

MAĎARSKÝ PREMIÉR VIKTOR ORBÁN ZÍSKAL ŠTVRTÉ FUNKČNÉ OBDOBIE S VEĽKOU VÄČŠINOU HLASOV, V BUDAPEŠTI OSLAVUJE „VEĽKÉ VÍŤAZSTVO“

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil víťazstvo, keďže jeho konzervatívna strana Fidesz si chce udržať nadpolovičnú väčšinu.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho nacionalisticko-populistická strana Fidesz zaznamenali v dnešných voľbách výrazné víťazstvo, pričom výsledky ukazujú, že strana má veľkú šancu udržať si dvojtretinovú nadpolovičnú väčšinu.

Orbán pri vyhlasovaní víťazstva v Budapešti poďakoval Maďarom za to, že mu opäť dôverovali.

„Drahí priatelia, dosiahli sme veľké víťazstvo – víťazstvo také veľké, že ho môžete vidieť z Mesiaca, ale určite z Bruselu,“ povedal Orbán.

„Vyhrali sme, pretože máme spoločnú vášeň, ktorá sa volá Maďarsko,“ dodal.

Po sčítaní viac ako 87 percent hlasov vedie Fidesz spolu so svojím koaličným partnerom Maďarskými kresťanskými demokratmi (KDNP) so ziskom 53,64 percenta hlasov, pričom krajne ľavicová opozícia má len 34,8 percenta hlasov. To by sa premietlo do 135 kresiel v 199-člennom parlamente pre Fidesz, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke.

Orbán poukázal na obrovské množstvo peňazí, ktoré prúdili do Maďarska pred voľbami na podporu opozície krajiny, pričom zdôraznil, že maďarský ľud nemôže byť ovplyvnený vonkajším vplyvom a že v konečnom dôsledku to boli peniaze, ktoré boli premrhané.

„Každý cent, ktorý dostala maďarská ľavica, bol plytvaním peniazmi – zdá sa, že maďarská ľavica bola najhoršou investíciou v živote strýka Georgea Sorosa. Už 12 rokov opozícia len berie peniaze,“ povedal. Píše portál RMX.

Orbán poukázal na obrovskú podporu Fideszu a poďakoval sa dobrovoľníkom, ktorí pomohli pretlačiť jeho stranu cez cieľovú čiaru.

„Viac ako 100 000 dobrovoľníkov pracovalo na tom, aby sme dnes večer mohli oslavovať spoločne – nie roboti, nie žoldnieri – ale dobrovoľníci, ktorí milujú svoju krajinu a boli ochotní riskovať a robiť tvrdú prácu,“ povedal.

Orbán, ktorý je premiérom 12 rokov, je známym subjektom v maďarskej politike a jeho víťazstvo bude znamenať štvrté funkčné obdobie po sebe a celkovo piate. Maďarský premiér viedol kampaň za udržanie silnej maďarskej ekonomiky, veľkorysú podporu maďarských rodín a zabezpečenie hraníc krajiny pred nelegálnym prisťahovalectvom.

0Shares
Správy Svet