380 000 000 EUR dostalo Slovensko na Rómov… Aký úžitok priniesli? Hodnotí expert Národnej koalície

380 000 000 EUR dostalo Slovensko na Rómov… Aký úžitok priniesli? Hodnotí expert Národnej koalície

Slovenská republika patrí k málo krajinám EÚ, ktorá získala špeciálnu podporu na riešenie Rómskych osád, Rómov a alarmujúceho stavu týchto lokalít. Dokonca tomu dali naši experti aj odborný názov a to Marginalizované Rómske komunity…

Rómska problematika sa v našej krajine na vládnej úrovni vníma ako kardinálna otázka, ktorou sa vláda SR zaoberá už niekoľko vládnych období… dokonca sme získali v minulom programovom vládnom období cca 160 000 000 EUR a pokračovanie tejto pomoci nám do štátnej pokladne prinieslo ďalších cca 380 000 000 EUR, ktoré v rámci nového programového obdobia vlády SR má krajina použiť na vyriešenie žalostného stavu, v ktorom sa nachádzajú Rómske osady. S prioritou na tri kraje Slovenska a to Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj… samozrejme všetky kraje okrem Bratislavského sú oprávnené žiadať a čerpať finančné prostriedky na riešenie Rómskej problematiky v základných pilieroch a to otázka bývania, zamestnania, vzdelávania a zdravia… program má ešte pod programy, ktoré umožňujú žiadateľom flexibilnejšie používať finančné prostriedky, v rámci „komplexného riešenia otázok vylúčených Rómskych komunít“… Ak si to tak zoberieme tak vláda SR v rámci kooperujúcich a riadiacich rezortov má slušný diapazón riešení kardinálnych problémov, chudobných vylúčených Rómskych lokalít a ľudí žijúcich v osadách do roku 2020. Koordinačná funkcia je v rukách Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, kde splnomocnencom je súčasný podpredseda strany MOST – HID Abel Ravasz. Pre efektívnejšie koordinovanie vzniklo na Ministerstve vnútra ďalšie administratívne oddelenie / odbor Maginalizované Rómske komunity.

Napriek deklarovanému množstvu financií z EÚ, ktoré nám priklepli na riešenie tejto otázky viditeľné výsledky nemáme… Ak si zoberieme taký okres Košice – okolie, ktorý patrí medzi najväčšie okresy na Slovensku s počtom obcí 111 … práve tento kraj eviduje vysoké percento obci v ktorých dokonca už tvoria Rómovia aj väčšinu obyvateľstva, reálne výsledky tam nemáme.

Nezamestnanosť, chudoba, biedne chatrče, hlad, špina, infekčné ochorenia, úžera… teda sociálno – patologické javy vo vysokom percente máme možnosť vnímať a cítiť v tomto okrese… a v iných to nevyzerá o nič lepšie… treba, ale povedať aj to, že celkovej situácii napomohlo bez investovania z vyčlenených finančných prostriedkov záujem mladých Rómov opustiť svoje domovy a ísť pracovať do zahraničia. Po väčšine ide o krajiny Nemecko, Veľká Británia a Benelux, vďaka čomu sa im podarilo zlepšiť si svoju životnú úroveň a predovšetkým riešiť bytovú otázku… a samozrejme zopár treťosektorových projektov, ktorými sa ukazujeme pri zahraničných návštevách, alebo kontrolách… pevný, systematický, cítiteľný a efektný program v súčasnosti nejestvuje…

Do nedávna sme evidovali v Atlase Rómskych komunít cca 620 Rómskych osád… dnes sa približujeme k číslu viac ako 1100… napriek vynaloženým finančným prostriedkom, deklarovanej snahe a prezentácii „úspešných projektov“ sa situácia nezlepšuje, ale reálne a predovšetkým citeľne zväčšuje a zhoršuje. To sa samozrejme podpisuje pod napätú spoločenskú atmosféru, príležitosti pre extrémistické a nekoordinované skupiny na jednej aj druhej strane a ľudia sa cítia právom ohrozený a utláčaný.

Ak si poviete prečo je tomu tak…a situácia je každým rokom ťažšia je podľa môjho názoru podceňovanie a reálny nezáujem mocných a zodpovedných riešiť tento závažný celospoločenský problém našej krajiny presahujúc aj hranice Slovenska.

A možno menej konferencii, školení a nezmyselných projektov, nahradiť jednoduchým a efektným programom budovania napríklad Obecných podnikov, ktoré by naštartovali podnikateľský život v zanedbaných a zabudnutých obciach a dali ľudom reálnu prácu a zodpovednosť s priamym prepojením lokálnej, regionálnej a národnej úrovni v procese čerpanie a reálneho odpočtu.

Mgr. Ivan Hriczko, expert Národnej koalície na rómsku problematiku, článok z roku 2018

0Shares
Ekonomika Slovensko