Súd v kauze Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa blíži ku koncu, Dragič chce ísť na slobodu

Súd v kauze Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa blíži ku koncu, Dragič chce ísť na slobodu

9.5.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 9. mája, 13:26

Na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Súd sa konkrétne zaoberal oboznamovaním sa s listinnými dôkazmi. Pokiaľ ide o ďalšie dôkazné návrhy, procesné stany väčšinu z nich stiahli, preto súdu ostáva už len rozhodnúť o návrhu na výsluch jedného svedka.

Dragič chce ísť na slobodu

Darko Dragič, ktorý je obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov požiadal o prepustenie z väzby na slobodu. Ako v utorok uviedol v rámci výsluchu pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku, vo väzbe je už dva roky, a to len na základe výpovede odsúdeného člena drogového gangu Iliju Weissa. Tá však podľa obžalovaného bola vyvrátená.

„Udalosť, ktorá sa mala stať, si Ilija Weiss vymyslel,“ uviedol Darko Dragič. Zároveň zdôraznil, že Maroša Žilinku, na príprave vraždy ktorého mal participovať, nepozná a nikdy o ňom nič nepočul. Takisto prisľúbil, že v prípade prepustenia z väzby neutečie. „Budem si plniť svoje povinnosti a čakať na rozsudok,“ povedal. Súd o jeho žiadosti zatiaľ nerozhodol.

Z väzby pustili aj Kracinu

Súd už začiatkom tohto roku pustil z väzby ďalšieho obžalovaného vo veci prípravy vrážd prokurátorov Dušana Kracinu.

Ten v utorok v rámci svojho výsluchu pred súdom povedal, že nikdy nevykonával žiadnu „aktivitu k sledovaniu alebo usmrteniu“ Žilinku, čo bol podľa vlastných slov ochotný preukázať aj na detektore lži. Obžalovaný tiež povedal, že účasť na vražde Žilinku od neho žiadal Zoltán Andruskó, podľa ktorého patril prokurátor do trojice osôb, ktoré škodia Marianovi Kočnerovi.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová po výsluchu obžalovaného Dušana Kracinu uviedla, že v utorok je v kauze vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov možné ukončenie dokazovania a prednes záverečnej reči zo stany prokurátora.

V rámci spojeného procesu sú ešte vytýčené dva termíny pojednávaní, konkrétne 12. a 19. mája.

Najvyšší súd (NS) SR v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. ŠTS tak prípad opätovne prejednáva od apríla minulého roku.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

V tejto veci čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič. Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie.

Viac k témam: Príprava vrážd prokurátorov, Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Súdy, Vražda Jána Kuciaka
Zdroj: SITA.sk – Súd v kauze Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa blíži ku koncu, Dragič chce ísť na slobodu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika