Kto postavil egyptské pyramídy?

Kto postavil egyptské pyramídy?

Egyptské pyramídy sú archeologickým zázrakom, týčia sa vysoko nad púštnym pieskom a sú viditeľné až na míle ďaleko. Stavba týchto pyramíd bola nepochybne mamutia úloha, tak kto boli jedinci, ktorí to postavili?

Existuje veľa teórií o tom, kto postavil egyptské pyramídy, vrátane veľkých tímov zotročených židovských obyvateľov a divokejších myšlienok, ako sú obyvatelia „strateného“ mesta Atlantis alebo dokonca mimozemšťania.

Žiadna z týchto teórií však nemá dôkazy, ktoré by ich podporovali. Píše portál LiveScience.

Pyramídy nemohli postaviť židovskí otroci, pretože v Egypte sa nenašli nijaké archeologické pozostatky, ktoré by mohli priamo súvisieť so židovským obyvateľstvom, ktoré sa datujú pred 4 500 rokmi, keď boli pyramídy v Gíze postavené, odhalil archeologický výskum. Príbeh v hebrejskej Biblii o tom, že Židia boli otrokmi v Egypte, sa ďalej týka mesta s názvom „Ramesse“. Mesto s názvom pi-Ramesse bolo založené počas 19. dynastie (asi 1295-1186 p. N. L.) A bolo pomenované po Ramesse II., Ktorý vládol v rokoch 1279–1213 pred n. Toto mesto bolo postavené po skončení éry pyramídovej výstavby v Egypte.

„O raných Izraelitoch v Egypte nemáme ani len jediné slovo, ani len monumentálne nápisy na stenách chrámov, ani nápisy na hroboch, ani papyrusy,“ napísali archeológovia Israel Finkelstein a Neil Asher Silberman vo svojej knihe „The Biblia objavená: Nová vízia archeológie starovekého Izraela a pôvod jeho posvätných textov “(The Free Press, 2001).

Navyše, pre stratené mesto Atlantída v žiadnom časovom období nebol nikdy nájdený žiadny archeologický dôkaz a mnohí vedci sa domnievajú, že príbeh je vymyslený. Pokiaľ ide o mimozemšťanov, táto myšlienka je z iného sveta.

Všetky dôkazy v skutočnosti ukazujú, že starí Egypťania postavili pyramídy, tvrdia egyptológovia. Ako však stavitelia pyramíd žili, ako boli odmeňovaní a ako s nimi bolo zaobchádzané, je záhadou, ktorú vedci stále skúmajú.

Lehner vo svojej knihe poznamenal, že faraóni postupne prestali stavať pyramídy počas Novej ríše (1550 – 1070 p. N. L.) A rozhodli sa namiesto toho pochovať v Údolí kráľov, ktoré sa nachádza asi 483 km južne od Gízy. Za posledných niekoľko desaťročí našli archeológovia nové dôkazy, ktoré poskytujú informácie o tom, kto boli stavitelia pyramíd a ako žili.

V minulosti egyptológovia tvrdili, že stavitelia pyramíd boli väčšinou zložení zo sezónnych poľnohospodárskych robotníkov, ktorí dosiahli bod v roku, v ktorom bolo treba vykonať len málo poľnohospodárskych prác. Ostáva však zistiť, či je to skutočne pravda. Papyrusy podrobne opisujúce históriu pyramídy sú stále v procese dešifrovania a analýzy. Výsledky však naznačujú, že gang vedený Mererom pri stavbe pyramídy pomohol oveľa viac. Zdá sa, že títo pracovníci precestovali veľkú časť Egypta, možno až na Sinajskú púšť, a vykonávali rôzne stavebné projekty a úlohy, ktoré im boli pridelené. Vyvoláva to otázku, či boli skôr súčasťou trvalejšej profesionálnej sily než skupinou sezónnych poľnohospodárskych robotníkov, ktorí by sa vrátili na svoje polia.

Podľa papyrusov dostali pracovníci stravu, ktorá obsahovala datle, zeleninu, hydinu a mäso, uviedol Pierre Tallet, profesor egyptológie na univerzite Paris-Sorbonne, ktorý dešifruje papyrusy a je vedúcim tímu, ktorý ich našiel. Okrem zdravej výživy papyrusy opisujú členov pracovného tímu, ktorí pravidelne dostávajú textil, ktorý sa „pravdepodobne v tom čase považoval za druh peňazí,“ uviedol Tallet pre Live Science.

Úradníci na vysokých pozíciách, ktorí sa podieľali na stavbe pyramíd, „navyše mohli dostať granty na pôdu,“ uviedol Mark Lehner, riaditeľ výskumného ústavu Ancient Egypt Research Associates (AERA), ktorý sídli v Massachusetts. Historické záznamy ukazujú, že niekedy v histórii Egypta sa úradníkom udeľovali granty na pôdu. Nie je však známe, či sa pôdne granty poskytli aj úradníkom zaoberajúcim sa stavbou pyramíd.

Lehnerov tím vykopával mesto v Gíze, v ktorom žili a navštevovali niektorí pracovníci, ktorí stavali Menkaureovu pyramídu. Archeológovia doteraz našli dôkazy o tom, že starí obyvatelia tohto mesta zvykli piecť veľké množstvo chleba, zabíjať tisíce zvierat a variť veľké množstvo piva. Na základe zvieracích kostí nájdených na danom mieste a vzhľadom na výživové potreby pracovníkov odhadujú archeológovia asi 4 000 libier. (1 800 kilogramov) zvierat – vrátane hovädzieho dobytka, oviec a kôz – boli každý deň v priemere zabité na kŕmenie pracovníkov.

To však neznamená, že všetci pracovníci dostali rovnaké ubytovanie. Vykopávky AERA ukazujú, že niektorí z vyšších úradníkov žili vo veľkých domoch a mali najchutnejšie kúsky mäsa.

0Shares
Kultúra Zaujímavosti