Sú egyptské pyramídy zarovnané podľa hviezd?

Sú egyptské pyramídy zarovnané podľa hviezd?

O tejto myšlienke sa hovorí tak často, že ju mnoho fanúšikov starovekého Egypta jednoducho prijme za pravdu. A navonok sa to zdá byť vierohodné. Starí Egypťania pozorne sledovali nočnú oblohu. Študovali súhvezdia a pomocou pohybu hviezd prijímali rozhodnutia o tom, kedy pestovať plodiny a kedy zbierať úrodu. Ale dlho sa diskutovalo o tom, či sú samotné pyramídy skutočne v súlade s akoukoľvek konkrétnou hviezdou.

V priebehu desaťročí vedci navrhli niekoľko možných nebeských zosúladení pyramíd, najmä s pyramídovým komplexom v Gíze. Toto slávne miesto mimo Káhiry zahŕňa Veľkú sfingu a tri hlavné pyramídy: Menkaurovu pyramídu, Khafrovu pyramídu a Veľkú pyramídu v Gíze.

Egyptské pyramídy: Brána k hviezdam?

Teórie o prepojení pyramíd s hviezdami siahajú ďaleko do minulosti. V 80. rokoch 20. storočia však výskumník Robert Bauval prišiel s návrhom, ktorý sa odvtedy zaboril do povedomia verejnosti. Poukázal na to, že existujú podobnosti medzi usporiadaním troch pyramíd v komplexe Gíza a relatívnym oddelením medzi tromi hviezdami Orionovho pásu v súhvezdí Orion.
Táto myšlienka sa stala hlavným prúdom v bestselleri Bauvalu v New York Times z roku 1995, The Orion Mystery, ktorý sa rozšíril o predstavu, že „pyramídy boli vytvorené, aby slúžili ako brána k hviezdam“. Bauval tvrdil, že stavbu všetkých pyramíd riadilo súhvezdie Orion. Jeho nápad sa stal známym ako „teória korelácie Orionu“.

Dnes sa to v archeológii považuje za okrajový nápad. Prečo? Neexistujú žiadne fyzické dôkazy, ktoré by preukázali úmyselnú koreláciu. Navyše v egyptských textoch nie je nič, čo by naznačovalo, že pyramídy boli zámerne navrhnuté týmto spôsobom.

Kritici namiesto toho tvrdia, že veriaci podľahnú pareidólii – ľudskej tendencii vidieť v objektoch tvary, vzory a význam, aj keď žiadny vzor neexistuje. Napríklad vidieť tvár slávneho Muža na Mesiaci.

Teória koronácie Orionu vznikla na základe interpretácie dvoch záhadných, úzkych šácht objavených vo Veľkej pyramíde v Gíze. Tieto šachty sa tiahnu od takzvanej „King’s Chamber“ po steny pyramídy. Niektorí odborníci tvrdili, že ide o vzduchové šachty. Nie je však jasné, prečo by mŕtvi potrebovali prístup ku kyslíku. Iní vedci si však myslia, že tieto tunely slúžili ako cesty do neba.

A v 60. rokoch skupina egyptológov navrhla, že to boli vlastne hviezdne šachty postavené tak, aby ukazovali na dôležité hviezdy a súhvezdia. Dvaja vedci, Virginia Trimble a Alexander Badawy, zistili, že sa zdá, že jedna z hriadeľov mieri všeobecným smerom tam, kde by bola severná hviezda, keď boli pyramídy postavené. Druhá šachta všeobecne smeruje k Orionovmu pásu. O týchto dvoch častiach oblohy sa vedelo, že sú dôležité aj v staroegyptskej mytológii. Píše portál Astronomy.sk.

Polárne hviezdy vrátane severnej boli známe ako „nezničiteľné hviezdy“ alebo „nezničiteľné“. Egypťania spojili tieto neochvejné hviezdy so svojou vierou v posmrtný život a mysleli si, že by sa tam k nim pripojili aj ich zosnulí faraóni. „Ja [kráľ] prejdem na tú stranu, na ktorej sú Neuchopiteľné hviezdy, aby som mohol byť medzi nimi,“ píše sa v jednej pasáži. Podobne bol Orion dôležitý aj pre staroegyptskú kultúru, pretože jeho hviezdy predstavovali Sah, otca egyptských bohov.

0Shares
Kultúra