Medzinárodná korčuliarska únia odobrala Rusku právo organizovať preteky Grand Prix, dôvodom je vojna na Ukrajine

Medzinárodná korčuliarska únia odobrala Rusku právo organizovať preteky Grand Prix, dôvodom je vojna na Ukrajine

25.4.2022 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) odobrala Rusku právo hostiť v nasledujúcej sezóne preteky krasokorčuliarskej Grand Prix. Dôvodom je vojenský konflikt, ktorý na území Ukrajiny rozpútali v závere februára Rusi.

Podujatie známe pod názvom Rostelecom Cup sa malo v Rusku konať 25. – 27. novembra 2022, ISU teraz hľadá náhradné dejisko. Vlani sa uvedené preteky konali v Soči a ovládla ho domáca 15-ročná Kamila Valijevová.

Rada odsudzuje vojnu na Ukrajine

„Rada ISU opätovne potvrdzuje svoju solidaritu so všetkými, ktorých sa konflikt dotkol, a čo najdôraznejšie odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení korčuliarskej únie.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Po ruskej invázii na územie Ukrajiny zostali ruskí športovci, rozhodcovia, funkcionári či organizátori medzinárodných podujatí v izolácii. Podobne sú na tom aj Bielorusi, s ich pomocou totiž Rusi napadli Ukrajincov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Za prezidenta rady môžu zvoliť Rusa

Napriek uvedenému v júnových voľbách sa môže o post prezidenta ISU uchádzať aj kandidát z Ruska. Mnohé národné zväzy však vyzvali ISU, aby zbavila Rusov a Bielorusov možnosti uchádzať sa o rôzne volené funkcie aj o šancu zúčastňovať sa na rokovaniach orgánov únie.

Viceprezidentom ISU je aktuálne Rus Alexander Lakernik. V júni môžu zástupcovia národných federácií v thajskom Phukete teoreticky rozhodnúť aj o vylúčení Ruska a Bieloruska z radov ISU.

Únia medzičasom vyčlenila sumu 200-tisíc švajčiarsky frankov (cca 195-tisíc eur) na pomoc ukrajinským korčuliarom a funkcionárom. Tieto prostriedky získajú krajiny, ktoré prichýlili korčuliarov z Ukrajiny unikajúcich pred vojnovým konfliktom.

Viac k témam: Grand Prix, Rostelecom Cup, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodná korčuliarska únia odobrala Rusku právo organizovať preteky Grand Prix, dôvodom je vojna na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Krasokorčuľovanie