Prečo Maďari pískajú, keď si futbalisti kľaknú na počesť BLM?

Prečo Maďari pískajú, keď si futbalisti kľaknú na počesť BLM?

Maďari piskajú na futbalistov, ktorí si kľaknú, pretože to považujú za prejav ideologického a kultúrneho imperializmu, píše evanjelický kazateľ a teológ Ádám Szabados na svojom blogu

Prečo Maďari vypískajú hráčov, ktorí kľačia pre Black Lives Matter? Západná odpoveď na túto otázku je, že Maďari sú rasisti a 35 000 detí, ktoré vypískali, keď anglickí hráči kľačali, sú tiež rasisti. Rasizmus sa naučili od svojich rasistických rodičov. Rasizmus je nákazlivý a už sa šíri medzi maďarskými deťmi.

Je to však skutočná odpoveď? Vynakladá sa vôbec minimálne úsilie na pochopenie povahy problému?

Neviem, či si to zahraniční kritici všimli, ale na pravom krídle maďarskej reprezentácie bol čierny hráč Nego. Maďarsko nemá takmer žiadnu černošskú populáciu, o ktorej by sa dalo hovoriť. V podstate máme radi tých pár ľudí, ktorí žijú medzi nami, ako Nego, a nemáme s nimi ani historické, ani súčasné konflikty. Tento problém jednoducho nie je súčasťou našich národných dejín: nikdy sme nemali ani kolónie.

Tak prečo Maďari pískajú, keď sa začína rituál kľačania? Prečo toto údajne antirasistické gesto tak trápi náš malý národ? Možno to pomôže outsiderom pochopiť, ak sa bližšie pozrieme na to, čo povedal manažér Anglicka Gareth Southgate po včerajšom anglo-maďarskom zápase. Podľa neho je nepochopiteľné, prečo maďarskí fanúšikovia protestujú proti kľačaniu, pretože „sa snažíme vzdelávať ľudí po celom svete“.

Wow, Southgate pravdepodobne netuší, ako zle táto veta znie, inak by to nepovedal vôbec. A to je presne to, čo Maďarom vadí – že sa ich niekto snaží vzdelávať, že im chce zvonku opäť vnútiť ideológiu, doplnenú dúhovými páskami, kľačaním, rodovým šialenstvom a kritickou rasovou teóriou. Maďari vždy vyšli z týchto ideologických výbojov zle, či už sa im vzdali alebo nie.

To je dôvod, prečo sú jednoducho naštvaní.

Maďarské odmietnutie je inštinktívne: „Nie, nenoste na naše štadióny svoje problémy a riešenia! Nie sme do toho zapojení ani zaujatí. Váš výchovný zámer sa nerovná ničomu inému ako dráždivej imperiálnej arogancii. Ak sa nás snažíte vzdelávať, provokuje nás to a čím viac to robíte, tým viac to robí. Staneme sa zatvrdilými a hrdými. Ak nás stigmatizujete a zahanbíte, vytvoríme si vlastné stigmy. Ak nás potrestáte, pretože si myslíte, že sme rasisti a nevzdelaní, zaplníme štadióny deťmi a oni budú namiesto nás pískať.“

Západniari by si mali konečne uvedomiť, že Maďarom nerozumejú. Akýkoľvek skutočný, úctivý rozhovor sa môže začať až po tom, čo sa to najprv uzná.

0Shares
Futbal Šport