Jedy na Ukrajine? Neúspešné informácie. Rusko? Čína prichádza zo senzáciou

Jedy na Ukrajine? Neúspešné informácie. Rusko? Čína prichádza zo senzáciou

Rusko požiadalo Čínu o hospodársku a vojenskú pomoc v súvislosti s vojnou na Ukrajine, informujú americké noviny s odvolaním sa na zdroje z Bidenovej administratívy. Čínsky veľvyslanec v USA však povedal, že o ničom takom nikdy nepočul. Dnes sa majú uskutočniť diplomatické rokovania medzi Čínou a USA. Spojené štáty tiež obviňujú Čínu zo šírenia ruských dezinformácií o biologických zbraniach a varujú pred ich používaním zo strany Ruska. V piatok potom podľa agentúry Reuters WHO vyzvala Ukrajinu, aby zničila svoje vzorky nebezpečných chorôb.

Denníky Washington Post a Financial Times informovali, že Rusko požiadalo Čínu o vojenskú a hospodársku pomoc. Zdrojom je nemenovaný predstaviteľ Bidenovej administratívy, ktorý nešpecifikoval, o čo konkrétne by Rusko žiadalo.
USA pozorne sledujú kroky Číny v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Bezpečnostný poradca prezidenta Jake Sullivan sa má dnes stretnúť s čínskym diplomatom Jangom Ťie-čchim. Podľa denníka New York Times ho plánuje varovať pred pomocou Rusku. „Pekingu priamo hovoríme, že ak bude pomáhať Rusku obchádzať sankcie alebo ich inak podporovať, vyvodíme z toho dôsledky,“ povedal Sullivan pre CNN a dodal: „Nikomu nedovolíme, aby Rusku poskytol úľavu z týchto sankcií, žiadnej krajine na svete.“

Ako však uviedla agentúra Reuters, hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone „nikdy nepočul o žiadnej žiadosti zo strany Ruska“ a uviedol, že prioritou čínskej vlády je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla spod kontroly.

KTO: Zničte vzorky

Podľa denníka New York Times Biely dom kritizoval Čínu za to, že údajne pomáha Kremľu šíriť dezinformácie o Spojených štátoch a Ukrajine, napríklad financovaním výskumu biologických a chemických zbraní na Ukrajine. Rusko v piatok zvolalo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom predložiť tieto obvinenia a Čína podporila jeho zvolanie. USA varovali pred možnosťou, že Rusko sa pripravuje použiť biologické alebo chemické zbrane na Ukrajine, alebo naopak, použiť ich tak, aby to vyzeralo, že ich použila Ukrajina.

Potom je tu dôležitá výzva Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá v piatok odporučila Ukrajine, aby zničila všetky vzorky nebezpečných chorôb vo výskumných ústavoch pre prípad, že by boli zasiahnuté a mohli by sa rozšíriť na obyvateľstvo. Podobne ako iné krajiny, aj Ukrajina má laboratóriá, ktoré skúmajú takéto choroby, uviedla agentúra Reuters a dodala, že tieto ústavy získali finančnú podporu od USA, EÚ a WHO. Z informácií WHO nebolo jasné, aké vzorky má Ukrajina konkrétne zničiť, ani to, či sa vláda hodlá riadiť odporúčaniami.

zdroj: parlamentnilisty.cz

0Shares
Šokujúce Správy Svet