Boris Johnson: Západ musí ukončiť závislosť od ruskej energie a zbaviť Putina vojnových prostriedkov

Boris Johnson: Západ musí ukončiť závislosť od ruskej energie a zbaviť Putina vojnových prostriedkov

Boris Johnson vyzval Západ, aby skoncoval so svojou „závislosťou“ na ruskej energii, keďže sa pripravuje na cestu do Saudskej Arábie, kde bude presadzovať zvýšenie ťažby ropy a plynu.

V utorok má premiér odcestovať do Saudskej Arábie na rokovania s korunným princom Mohammedom bin Salmanom v nádeji, že kráľovstvo dokáže zvýšiť svoju produkciu ropy a plynu, aby nahradilo zníženú závislosť od Ruska.

V článku pre denník Daily Telegraph pán Johnson uviedol, že západní lídri urobili „strašnú chybu“, keď nechali prezidenta Vladimira Putina „ujsť“ anexii Krymu v roku 2014 a následne sa stali „závislejšími“ od ruských zdrojov energie.

Povedal, že „závislosť“ na ruskom palive „povzbudila“ Putina, aby počas invázie na Ukrajinu bombardoval civilistov, a zároveň profitoval z prudko rastúcich svetových cien ropy a plynu. Píše portál Yorkshirepost.

„Takto to už ďalej nejde. Svet nemôže byť vystavený tomuto neustálemu vydieraniu,“ povedal Johnson, ktorého administratíva už oznámila svoj plán postupne ukončiť dovoz ruskej ropy do konca roka.

„Pokiaľ bude Západ ekonomicky závislý od Putina, bude robiť všetko pre to, aby túto závislosť využil.

0Shares
Správy Svet