Vojna na Ukrajine: Čína ide v mierovom procese „vlastnou cestou“, tvrdí minister zahraničných vecí

Vojna na Ukrajine: Čína ide v mierovom procese „vlastnou cestou“, tvrdí minister zahraničných vecí

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok (14. marca) uviedol, že Peking sa snaží „vlastnou cestou“ podporiť mierové rozhovory o vojne na Ukrajine, keďže jeho španielsky kolega sa stal posledným európskym diplomatom, ktorý lobuje za sprostredkovanie Číny.

„Od prvého dňa vypuknutia ukrajinskej krízy využívame vlastnú cestu na podporu mierových rozhovorov ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN,“ povedal Wang v telefonickom rozhovore španielskemu ministrovi zahraničných vecí Josému Manuelovi Albaresovi. Píše portál Asiaone.

Albares bol citovaný v oficiálnom čínskom čítaní, v ktorom sa uvádza, že Španielsko si želá, aby sa vojna čo najskôr ukončila prostredníctvom dialógu a diplomatických prostriedkov.

„Dúfame, že Čína môže mať pozitívny vplyv na podporu mieru,“ povedal Albares podľa verzie telefonátu čínskej vlády.

Španielska vláda po tejto výzve uverejnila jednoriadkové vyhlásenie, v ktorom citovala Albaresa: „Hovoril som so svojím čínskym kolegom Wangom Yi o dôsledkoch vojny na Ukrajine a o prostriedkoch na jej ukončenie.“

Podľa čínskeho čítania Wang vyjadril jasný nesúhlas so západnými sankciami.

 

„Čína nie je zapojená do krízy a nechceme, aby sa nás sankcie dotkli. Čína má právo brániť svoje vlastné záujmy,“ povedal Wang.

0Shares
Správy Svet