Vojenskú základňu v Nemecku zmenili na obrovský tábor pre utečencov z Afganistanu + VIDEO

Vojenskú základňu v Nemecku zmenili na obrovský tábor pre utečencov z Afganistanu + VIDEO

Do nemeckého Ramsteine, na najväčšiu americkú vojenskú základňu mimo územia Spojených štátov, bolo od začiatku evakuácie z letiska v Kábule prevezených približne 34 tisíc afganských spolupracovníkov spojeneckých vojsk a ich rodinných príslušníkov, píše portál Exxpress a pravda24.

Letecká základňa Ramstein na západe Nemecka je od 20. augusta americkým centrom pre utečencov z Afganistanu. O ich osud sa tu spoločne starajú príslušníci amerického letectva, armády a stovky dobrovoľníkov.

Po pristátí na základni musí všetci z evakuačných lietadiel na povinnú zdravotnú prehliadku. Mnohí sú dehydrovaní, niektorí boli zranení. Od začiatku evakuácie sa už priamo na základni v Ramsteine ​​narodilo niekoľko detí.

Počas dňa je tábor zmiešaný, na noc sú muži a ženy a deti oddelenia. Kým ženy s deťmi majú k dispozícii letecké hangáre, muži spí vo 350 veľkých vojenských stanoch, ktoré vojaci postavili. Na poriadok vnútri základne, ktorá sa premenila na humanitárne tábor, dohliadajú ozbrojené hliadky. Na mieste pôsobí aj americký Červený kríž.

Evakuovali približne 123 tisíc ľudí z Afganistanu

Spojené štáty sa po dvadsiatich rokoch pôsobenia v Afganistane rozhodli z krajiny stiahnuť. Počas niekoľkých týždňov moc v krajine prevzalo radikálne islamistické hnutie Taliban. USA stanovili ako najneskorší termín pre odchod svojich vojsk 31. augusta, väčšina spojeneckých vojsk sa chcela stiahnuť pred odchodom Američanov a svoje evakuačné operácie už ukončila.

USA a ich spojenci evakuovali z Afganistanu približne 123 tisíc ľudí, ktorí sa obávali prenasledovania zo strany Talibanu. Washington priznal, že veľa ľudí z tejto ázijskej krajiny nestihlo utiecť, Taliban sa však údajne zaviazal, že im umožní odísť.

0Shares
Správy Svet Video