Faina (13) z Donbasu píše Elle (12) vo vzdialenom Nemecku

Faina (13) z Donbasu píše Elle (12) vo vzdialenom Nemecku

Na začiatok by som chcel zdôrazniť, že nižšie uvedený text je plne prevzatý z nemeckých – t. j. západných – médií. Je to odkaz trinásťročného dievčaťa, ktoré žije na východe Ukrajiny, dievčaťa z nemeckého Hamburgu, ktoré urobilo politickú agitáciu v nemeckej verejnoprávnej televízii.

Varujem potenciálnych cenzorov, že vojnu nijako nezľahčujem – a už vôbec ju nepodporujem. Naopak, chcel by som upozorniť na skutočnosť, že vražda civilistov je nesprávna, nech ju spácha ktokoľvek a musí byť za každých okolností odsúdený. Ale to je niečo, čo neuvidíme z mainstreamových médií, ktoré považujú jedno zabíjanie civilistov za dobré a druhé za zlé. A vraždenie bezbranných detí je najväčší zločin vôbec – bez ohľadu na to, kto ich spácha…

12-ročná Ella z Hamburgu (na titulnom obrázku vpravo) vystúpila vo večernom komentári 5. apríla v ARD „Tagesthemen“ o 10:15.m. Tam vyjadrila svoj názor na globálne a najmä ukrajinské deti utečencov a strašného trýzniteľa Putina. Jej slová preleteli po celom svete a dostali sa na skutočnú Ukrajinu. Odpovedalo jej skutočné vojnové dieťa Faina Saveková ( 13-ročná Faina Saveková z Luhanska na Donbase (na titulnom obrázku vľavo).

Ella z Hamburgu: Putin zabíja:

Krásne štylizované a make-up, Ella povedala v Tagesthemen:
„Čo je zlé na ľuďoch ako Putin? Prezident Putin mení deti na utečencov. Pravdepodobne zabudol, že jeho krajina podpísala Dohovor o právach dieťaťa… V skutočnosti by deti mali vyrastať v mieri a mali by mať právo na ochranu pred násilím a vojnou a právo na vzdelanie. Putin však robí pravý opak. Zabíja a rozdeľuje rodiny a robí z nich utečencov… Aké by to bolo, keby sme my v Nemecku boli vzorom pre svet, pokiaľ ide o práva detí? Preto vás vyzývam, pán Scholz, aby ste zahrnuli práva detí do základného zákona. Pretože musíte dodržiavať zákon.“ Celý komentár malého Nemca je tu.

 

Faina z Donbasu, ktorá sa stala nepriateľom štátu vo veku 12 rokov, jej odpovedala (úryvky):

„… Moji priatelia mi poslali telefonát kancelárovi Scholzovi od dievčaťa Elly. Hovorí v ňom o potrebe rešpektovať práva detí. Zbiera dary pre utečencov na Ukrajine a všetko zvaľuje na hrozného Putina. Skutočnosť, že Európa vážne začína používať deti ako ja v politike, je veľmi opovrhnutiahodná… Tak som sa rozhodol odpovedať dievčaťu z Hamburgu:

„Ahoj Ello! Som dieťa vojny, žijem v Donbase, v Luhansku. My, deti vojny, existujeme. Nie sme utečenci, ale tí, ktorí žijú pod paľbou po väčšinu svojho života. Sme zvyknutí zaspávať s modlitbou. Som len o rok staršia ako ty, ale viem, čo je vojna a brutalita. Hovoríte o utečencoch z Ukrajiny. A čo deti v Donbase, Sýrii a Líbyi? Sú na vašom zozname? Pochybujem o tom. Koniec koncov, je tu zákerný Putin, ktorý začal vojnu v Sýrii a Líbyi a už osem rokov zabíja nás, obyvateľov Donbasu, a tiež v Juhoslávii. A, samozrejme, bol to on, kto v júni 2014 poslal svoju armádu do môjho rodného mesta Lugansk a z lietadla ostreľoval pokojnú štvrť…“

(K tomuto úžasnému výroku trinásťročného dievčaťa treba dodať, že Faina je autorkou esejí a hier a dokonca napísala román – „Tí za mojím ramenom“. Je členkou Zväzu spisovateľov Luhanskej republiky).

„Ella, je mi ľúto, že ťa podvádzajú dospelí. … Ale po celý čas moja armáda strieľala na mňa a moju rodinu, pretože som sa narodil na Ukrajine a AFU bola vtedy armádou mojej krajiny.

Kvôli mojej výzve na ukončenie vojny… Pred rokom boli moje osobné údaje zverejnené na webovej stránke s názvom „myrotvorets.center“. Čo si myslíš, že to je? Ide o ukrajinskú nacionalistickú webovú stránku, kde je osoba obvinená z velezrady bez súdneho procesu a kde zverejňuje adresu, telefónne číslo a fotografiu údajných zločincov z celého sveta.

A ako reagovali organizácie ako UNICEF a OSN? Vyjadrili svoje znepokojenie. To je všetko…

Ella, myslíš, že niečo také je v Nemecku možné? To nemyslím. Ale na Ukrajine je vraždenie, prenasledovanie a obťažovanie detí ukrajinskou vládou nielen možné, ale vláda ich dokonca podporuje. … Ale ak naozaj chcete brániť práva detí a vidieť na vlastné oči dôsledky ich porušovania, pozývam vás do Donecka alebo Luhanska do anjelskej uličky, kde sú pomníky deťom zabitým ukrajinskou agresiou. Ella, chcem ti zaželať pokoj. Ale tiež vám chcem povedať, že sa mýlite. Nie sme stratená generácia. My sme tí, ktorí si vážia pokojnú oblohu nad našimi hlavami a ľudský život viac ako ktokoľvek iný.“ Celý list v nemčine nájdete tu.

zdroj

0Shares
Správy Svet