Forbes: Zrieknutie sa ruského plynu v Európe je ekonomická samovražda

Forbes: Zrieknutie sa ruského plynu v Európe je ekonomická samovražda

Európa pácha ekonomickú samovraždu uvalením sankcií na Rusko a prerušením jeho energetických zdrojov, napísal komentátor Forbesu Tilak Doshi.

„Európska únia ako celok závisí od 40 percent ruského plynu, zatiaľ čo niektoré krajiny, ako napríklad Nemecko, potrebujú 50 až 60 percent modrého paliva z Ruska. Európa jednoducho nemá inú možnosť, ako minúť miliardy eur každý mesiac na plyn z Ruska počas nasledujúcich troch až piatich rokov.“

Brusel, poznamenáva Doshi, oznámil, že spustí masívnu kampaň na vybudovanie terminálov na skvapalnený zemný plyn a diverzifikáciu dovozu, ale takéto plány si vyžadujú mnoho rokov implementácie. Plán na postupné stiahnutie plynu z Ruska do roku 2030 považuje za nerealizovateľný.

Podľa analytika Európa podľa „ekonomických a fyzikálnych zákonov“ nebude môcť odmietnuť ruský plyn, zatiaľ čo nemeckí lídri môžu zatiaľ ponúknuť len „uťahovanie opaskov“. Upozornil tiež na skutočnosť, že „drvivá väčšina krajín mimo transatlantického spojenectva USA, EÚ a ich najbližších spojencov, ktorí tvoria viac ako 80% svetovej populácie, sa nezúčastnila na protiruských sankciách“.

„Zatiaľ čo byrokrati v Bruseli a Washingtone presadzujú sny o obnoviteľných zdrojoch energie, zvyšok sveta je nútený zapojiť sa do už známeho biznisu, ktorý sa snaží dosiahnuť svoje ciele,“ uzavrel Doshi.

Ako uvádza Doshi vo svojom článku, Evans-Pritchard z The Daily Telegraph nazýva Rusko „superveľmocou produkujúcou širokú škálu komodít, menej zraniteľných voči sankciám ako samotná Európa“.

Manfred Knough, generálny riaditeľ nemeckej Commerzbank, predtým hovoril o „silnej cunami bankrotov“ tvárou v tvár pokračujúcim západným sankciám voči Rusku.

zdroj

0Shares
Správy Svet