Neonacisti plánujú hliadky na hraniciach s Poľskom proti migrantom. Nemecko chce zvýšiť počet kontrol

Neonacisti plánujú hliadky na hraniciach s Poľskom proti migrantom. Nemecko chce zvýšiť počet kontrol

Krajne pravicová neonacistická skupina Tretia cesta vyzvala k organizácii občianskych hliadok na poľsko-nemeckej hranici, informovala nemecké médiá. To všetko má zabrániť prílevu nelegálnych migrantov do Nemecka cez Poľsko. „Možno predpokladať, že dôjde k násilnému správaniu.“ Varuje denník Berliner Zeitung. Nemecká vláda tiež plánuje posilnenie poľsko-nemeckej hranice.

V posledných týždňoch sa dramaticky zvýšil počet migrantov, ktorí prichádzajú z Bieloruska a snaží sa nelegálne prekročiť hranice z Poľska do Nemecka. Ako uvádza denník Bild, od 1. októbra došlo k 3104 nelegálnym prechodom poľsko-nemeckej hranice. Píše Bild.

Neonacisti chcú strážiť nemecko-poľskú hranicu
Preto podľa nemeckých médií mieni krajne pravicová strana Tretia cesta aktivovať občianske hliadky na hraniciach s Poľskom. V sobotu 23. októbra večer sa v Brandenbursku Gubin koná zhromaždenie neonacistov, ktorého cieľom je „zastaviť migrantov“, ktorí sa snažia dostať do krajiny cez Poľsko.

„Mali by ste si so sebou vziať nepremokavé tmavé oblečenie a obuv, čelovky a obyčajné svietidiel a prípadne prístroj na nočné videnie.“ Cituje obsah výzvy denník Berliner Zeitung.

Denník uvádza, že v súvislosti s hliadkami tretej cesty na hraniciach môže dochádzať k „násilnému správaniu“ v podobe násilného vytláčanie migrantov cez hranice. Polícia je na akcie skupiny pripravená.

Nemecká vláda bude v stredu rokovať o situácii na hraniciach s Poľskom
Nemecká vláda tiež plánuje posilniť poľsko-nemeckú hranicu. Podľa televízie ZDF sa v stredu 20. októbra bude rokovať o možných riešeniach, vrátane častejších náhodných kontrol v pohraničnej oblasti a dočasných hraničných kontrol. Policajti by systematicky kontrolovali osoby prekračujúce hranice. Takéto opatrenie by však „muselo byť registrované u EÚ a trvalo by maximálne šesť mesiacov s možnosťou predĺženia,“ vysvetľuje ZDF.

0Shares
Správy Svet