Macronova myšlienka menšieho počtu Ameriky v Európe je nebezpečná, varuje americký profesor

Macronova myšlienka menšieho počtu Ameriky v Európe je nebezpečná, varuje americký profesor

Macronova myšlienka „európskej strategickej autonómie“ je nebezpečná v tom, že dáva Číne a Rusku nádej na zasiatie rozdelenia medzi USA a Európou, varuje Andrew Michta.

„Všetci európski lídri, nielen prezident Macron, by si mali pamätať, že cieľom Si Ťin-pchinga je odtiahnuť Európu od USA,“ napísal na Twitteri.

Michta dodáva, že „Čína financuje Putinovu vojnu s Ukrajinou zvýšením obchodu s Ruskom a zvýšením nákupu ruskej energie“. Z tohto dôvodu profesor vyzýva na „extrémnu opatrnosť v súvislosti s politikou Číny“.

V nasledujúcich tweetoch profesor, ktorý je dekanom Vysokej školy medzinárodných a bezpečnostných štúdií v Centre Georgea C. Marshalla v nemeckom Garmischu, varoval, že dôsledky návštevy francúzskeho prezidenta v Číne by mohli byť „potenciálne škodlivé pre transatlantické vzťahy“.

Americký akademik komentoval rozhovor s Macronom, v ktorom francúzsky líder tvrdil, že Európa by mala znížiť svoju závislosť od USA a že by mala odolať zatiahnutiu do konfliktu medzi Američanmi a Čínou o Taiwan. Macron vidí priestor pre „európsku strategickú autonómiu“ vo vzťahu k USA aj Číne, informuje portál RMX.

0Shares
Správy Svet